Дъждовните гори на Африка

Дъждовните гори на Африка Снимка: pixabay.com

Екосистемите им могат да издържат на тежки горещини и суша

Учени, изследвали въздействието на рекордните горещини и суша върху африканските тропически дъждовни гори, с изненада установили колко устойчиви са тези древни екосистеми при екстремни условия като циклона Ел Ниньо.

Международно изследване, проведено от Университета в Лийдс, е оповестило пред Националната академия на науките заключението си, че дъждовните гори в тропическа Африка са продължили да поглъщат въглероден диоксид от атмосферата преди и по време на циклона Ел Ниньо (2015 – 2016), въпреки екстремните горещини и суша. Изследвайки 46 000 дървета в 100 тропически дъждовни гори в Демократична република Конго, Габон, Камерун, Гана, Либерия и Република Конго, учените са установили, че в посочения период девствените гори на африканския континент са поемали по 1,1 милиард тона въглероден диоксид годишно, или три пъти повече от въглеродните емисии на Обединеното кралство за 2019 г. 

Драстичните климатични условия на Ел Ниньо, изглежда, не са засегнали големите дървета, докато при по-малките се наблюдава забавен растеж и по-висока смъртност, може би заради по-малкия достъп до вода. Според учените африканските джунгли са по-устойчиви на суша и горещини от дъждовните гори в Амазония и Борнео, но така или иначе всички тези древни екосистеми имат изключително значение за забавянето и противодействието на климатичните промени, пред които е изправена планетата. Това е необичаен източник на оптимизъм, казват учените и подчертават категоричната необходимост от постоянно наблюдение, изучаване и опазване на тези жизненоважни за планетата територии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: