Предизвикателствата на следпандемичната икономика

Предизвикателствата на следпандемичната икономика Снимка: Linkedin

Въпреки че икономическите щети от пандемията COVID-19 все още не могат да се предвидят напълно, големите световни икономики вече започват да предприемат стъпки за преодоляването им

Икономиката на Германия се надява да остави зад гърба си пандемичните удари през есента на 2021 г., когато кампанията по ваксинирането ще набере сила, казват от Bundesbank. И същевременно прогнозират кратък период на 4% инфлация в края на годината, предизвикана най-вече от предприетото по-рано намаляване на ДДС и по-високите цени на суровините и транспорта, които вече повишиха разходите на производителите, но засега не са се отразили напълно в цените за потребителите, макар че в крайна сметка вероятно ще се стигне дотам. 

БВП на страната расте устойчиво, главно заради промишленото производство и строителството, така че немската икономика ще успее да се върне на предпандемичното си ниво през есента, когато ще заработят с пълен капацитет и услугите. Предвижданията на Bundesbank са за по-силен растеж на БВП през третото тримесечие и достигане на предпандемичните нива през есента. 

В усилията си да компенсира загубите на служителите си, причинени от ковид-пандемията, Bank of America възнамерява от 2025 г. да повиши минималното заплащане на служителите си на $ 25 на час, съобщава Reuters. Цифрата е по-висока от предложенията в конкурентни структури, но темата очаквано повдига въпроса дали въобще американските компании плащат достатъчно на работниците си. За момента минималното заплащане в Bank of America е $ 20 на час, като банката плавно ще го увеличава, за да привлича най-добрите в бранша. 

Новината излиза на фона на разгорещен обществен дебат за правата на работниците и компенсациите им. Корпорация McDonalds също планира средно 10% увеличение на заплащането на служителите си в САЩ – стъпка, предприета вероятно заради съобщения в медиите за планирана стачка на служителите.

Подобни мерки предвиждат и други компании, в т.ч. Walmart, Starbucks, Amazon и JPMorgan, чиито служители не прекъснаха работа през цялото време на пандемията – също като работещите в магазините за хранителни стоки и медицинските центрове. 

Планираното увеличение на заплащането често е провокирано от оплаквания на работници в публичното пространство. Но трябва да се отчете и политическият натиск, както и конкурентната среда, в която ако една голяма компания обяви увеличение на заплащането, другите от бранша просто трябва да я последват.

Сегашното минимално заплащане в САЩ повече от 10 години е $ 7,25 на час. Президентът Байдън настоява Конгресът да определи минимум от $ 15, като част от спасителния пакет мерки след пандемията. 

Все пак не е ясно дали $ 25 на час ще означават същото и през 2025 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: