Български полъх във Вечния град

Български полъх във Вечния град Снимка: Лична колекция

В сърцето на Рим отвори врати галерия „България”

Седмицата, започнала с 24 май, продължава в Рим под знака на България.

На 24 май в „Параклиса на Европа“ на ватиканската базилика „Св. Петър” доц. д-р презвитер Иван Иванов отслужи православен молебен, посветен на светите братя Кирил и Методий, в присъствието на посланика на България към Св. престол и Малтийския орден Н. Пр. Богдан Паташев, отец Яромир Задрапа от Папския съвет за християнско единение и представители на българската православна община „Св. Седмочисленици“ в Рим. 

Само след два дни, на 26 май в сърцето на италианската столица отвори врати ново българско пространство. Българският културен институт „Борис Христов” откри своята галерия „България”, в която ще представя българското изобразително изкуство, но ще развива и като културен и информационен център. 

Галерията се намира на ул. „Monte Brianzo”, на пешеходно разстояние от знаковите римски площади „Навона” и „Боргезе”. Творбите в първата ѝ експозиция са любезно предоставени от италиански колекционери и срещат публиката с произведения на Илия Пейков, Марусия Калимерова, Таня Калимерова, Атилио Таверна, Енчо Пиронков, Ангелина Павлова и др. 

Една от залите на галерията е посветена на операта и представя портрети на големия български бас Борис Христов и италианския баритон Тито Гоби в някои от сценичните им превъплъщения. 

Куратор на изложбата е Олга Босева.

„За мен това е сбъдната мечта, която нося вече 15 години” – сподели Жана Яковлева, директор на БКИ „Борис Христов”, и добави: „Това е място с български дух и европейски облик, призвано да разказва, да кани на разговор, да събужда въпроси за онова, което ни обединява, и онова, което ни прави различни от всички други, и да дава отговори. Място, в което съвременното българско изкуство да може да диалогира свободно с всички останали изложбени пространства в Рим, който от векове изгражда своята културна ДНК, включвайки по нещо от всеки народ, стъпил тук.”

„На добър час” на галерия „България” пожелаха президентът Румен Радев и съпругата му, министърът на културата Велислав Минеков и много почитатели на изобразителното изкуство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: