В България беше установен нов вариант на COVID от особено значение

В България беше установен нов вариант на COVID от особено значение

Националният център по заразни и паразитни болести съобщи, че у нас е открит нов вариант на COVID-19, който е от особено значение. Мутацията е установена чрез целогеномно секвениране от ново поколение на клинични проби, взети от различни части на страната.

Клиничната проба, установена от НЦЗПБ, е взета от мъж във възрастовата група 80-90 години от София, който е бил в болница с тежко протичане на болестта и необходимост от дихателна реанимация и интензивно лечение, и е починал, съобщават още от института.   

Мутацията K417T е типична за бразилския вирусен вариант, присъства и в британски вирусен вариант. Тя получава името си от позицията на 417-а аминокиселина в спайк протеина, която се променя от лизин (К) към аспарагин (N) или треонин (Т). Смята се, че мутацията обуславя по-здраво свързване на вируса към ACE2 рецептора на клетките. 

Резултатите от някои изследвания показват, че мутациите K417T и N501Y, открити в клиничната проба, могат да намалят потенциала на неутрализация на плазмата от ваксинирани срещу SARS-CoV-2 или естествено заразени лица. НЦЗПБ наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение и вирулентност, като британски (В.1.1.7), южноафрикански (B.1.351), бразилски (P1), индийски (B.1.617) и други вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве. 

През втората десетдневка на месец май 2021 г. чрез целогеномно секвениране от ново поколение в НЦЗПБ са анализирани 86 клинични материала за SARS-CoV-2 от различни региони на страната. В посочения период всички вирусни изолати принадлежат към британския вариант. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: