С една ракета носител Китай изстреля успешно три спътника

С една ракета носител Китай изстреля успешно три спътника

Експерти предполагат, че те ще се използват за радиоелектронно разузнаване

Космическият кораб Long March-2C (Чанчжен-2C) с три спътника успешно стартира от космодрома „Сичан" в Югозападен Китай, съобщи China Daily. Сателитите са от семейството на „Яоган -30".

Изстрелването преминава по разписание, всички апарати са достигнали определените им орбити. Изданието припомня, че това е 369-ото изстрелване на ракета от серията „Чанчжен".

В съобщението не се посочват подробности за предназначението на спътниците „Яоган-30". Други китайски медии обясняват, че тези апарати се използват за сондиране на електромагнитната обстановка на планетата и за технически изпитания. Експерти обаче предполагат, че тези спътници ще се използват за радиоелектронно разузнаване.

На 29 април тази година Китай изстреля ракетата носител Long March 5B, която отнесе в Космоса първия модул на бъдещата китайска орбитална станция. Утре - на 9 май, се очаква една от степените на тази ракета, която не се е разпаднала както обикновено и не е изгоряла в атмосферата, да се разбие някъде в Азия. Космическите агенции от цял свят следят траекторията й.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: