Предстои десетата Нощ на литературата

Предстои десетата Нощ на литературата

14 града ще се включат в инициативата

За десета поредна година България ще се включи в Нощта на литературата - събитие, което се случва по едно и също време в различни европейски градове. Известни личности ще четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Инициативата е на посолствата и културните институти на държавите членки на Европейския съюз от мрежата EUNIC и Фондация „Детски книги“, които заедно с издателствата и преводачите подбират представените чрез откъси литературни произведения. 

Тази година събитието ще е на 12 май от 18 до 21,30 часа. В инициативата ще се включат 14 града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен.  

Един откъс ще се повтаря на определеното място до 21,30 ч. Навсякъде четенията ще започват на всеки половин час с продължителност около 15 мин, за да има време и за придвижване на публиката, която ще има възможност да избира измежду откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, черногорски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски, норвежки. 

София също ще е част от Нощта на литературата, като събитието се провежда с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития за 2021 г. Читателските гнезда, в които можете да чуете откъси от съвременни произведения в столицата, ще са двадесет на брой.  Нов елемент за събитието в столицата ще е осъществяването на превод на жестов език в избрани места, благодарение на Съюза на глухите в България и Младежката организация към СГБ. Ще бъде обърнато внимание и на по-младите читатели – за тях ще има специално обозначени на картата на събитието места, където те ще могат да се запознаят с подходящите за тях книги. 

Пловдив ще се включи в инициативата с 11 гнезда. 

Във Варна тази година събитието ще се проведе в две открити читателски пространства в града - лятната сцена на Държавния куклен театър и новата сграда на „Кубо" на Рибарския плаж. Целта е грижа за здравето на всички участници и посетители, а организатори са Дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“ в партньорство с читателските пространства.  

В Бургас Нощта на литературата ще се разгърне в читателски гнезда, разположени в галерии и читални в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. 

В Добрич в Нощта на литературата текстовете на съвременни автори ще бъдат съпроводени с музикални теми, съобщават от общината за програмата на европейската инициатива. Любителите на литературата ще се съберат на емблематични места в града - в Дома-паметник „Йордан Йовков", регионалната библиотека „Дора Габе", музея в градския парк „Свети Георги". 

Десетото юбилейно издание на Нощ на литературата има отново за цел да допринесе за културното и езиковото многообразие в столицата и големите градове извън нея, да запознае слушателите с най-доброто от съвременната преводна европейска литература и да включи и нови маргинални публики, които при други обстоятелства не биха имали пряк достъп до международно културно събитие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: