Цената на златото се възстановява

Цената на златото се възстановява

Възходът на криптовалутите и слабият долар оказват влияние върху ценния метал

Златото се радва на възстановяване през този месец, засенчено от резките промени в цените на биткойн и други криптовалути, съобщава Bloomberg. Акциите на миннодобивните компании също поскъпват.  

През последния месец борсово търгуваните фондове, свързани със златото, поскъпват с 8,7% спрямо ръст от 5,7% за индекса S&P, става ясно от данни на Yahoo Finance. В последните седмици цената на жълтия метал се е изкачила до 1795 долара за унция, близо до двумесечния връх и с 6,51% от най-ниското ниво в края на март. Това обаче все още е значително по-ниско от скорошния връх от $ 1951 за унция, който беше достигнат в началото на януари. 

Възстановяването на златото беше засенчено от движенията в цената на биткойн и други криптовалути около дебюта на Coinbase. 20 април се оказа ключов ден за доджкойн - криптовалутата, създадена на шега, която обаче не успя да достигне цена от един долар. 

Кypcът нa дoлapa ocтaвa ocнoвният фaĸтop зa цeнaтa нa жълтитe cлитъци. Aĸo пpeз дeĸeмвpи 2019 г. злaтoтo бeшe нa cтoйнocт 1500 дoлapa, тo дo aвгycт 2020 г. цeнaтa мy дocтигнa 2000 дoлapa зa yнция. Oтcлaбвaнeтo нa щaтcĸaтa вaлyтa зaeднo cъc cпaдa в дoxoднocттa нa aмepиĸaнcĸитe дъpжaвни oблигaции пoвиши интepeca ĸъм тoзи aĸтив и cъoтвeтнo нeгoвaтa цeнa.  
Инфлацията остава водеща тревога за повечето инвеститори. Федералният резерв вече заяви, че ще позволи тя да надвиши 2%, което изглежда гарантирано от твърде хлабавите политики на нулеви лихвени проценти и увеличаването на баланса с годишен темп от над 1,4 трилиона долара. В същото време очакванията на Бюджетния офис към Конгреса са за дефицит от 2,3 трилиона долара през фискалната 2021 г. Това би бил вторият по големина дефицит след 1945 г. 

При всеки случай евтините пари подкрепят златото и акциите на миннодобивните компании, въпреки че засега криптовалутите продължават да са във възход. В същото време стратези на JP Morgan посочват промяна във фючърсите на биткойн, след като криптовалутата не успя да излезе над $ 60 000, което показва, че търговците намаляват своите позиции. 



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: