Първо заседание на новия парламент - партийните изказвания

Първо заседание на новия парламент - партийните изказвания Снимка: Pixabay

Всички оратори очакват, че парламентът ще прекрати работа преди края на мандата си

Първия звънец при старта на 45-ото Народно събрание удари най-възрастният народен представител Мика Зайкова от „Има такъв народ".  

Депутатите от 45-ото Народно събрание положиха клетва. За първи няколко депутати, сред които и лидерът на „Има такъв народ" Станислав Трифонов, направиха това онлайн.

Преди това новите народни избраници гласуваха единодушно да може да се гласува дистанционно.

Няколко депутати отсъстват от пленарна зала заради това, че са поставени под карантина. Самият Трифонов обяви преди дни, че е с коронавирус. 

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", гласи текстът на клетвата.

Оставка на правителството

На основание член 111, ал. 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет.

Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, беше депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции.

В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението.

Парламентът прие оставката.

Припомняме, че премиерът в оставка Борисов се отказа и от депутатско място. 

Президент

Президентът Румен Радев направи обръщение в началото на първото заседание на новото - 45-о Народно събрание.

„Уважаеми дами и господа, от вас зависи новото НС да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер. Никой няма право да наскърбява личното ви достойнство, освен ако вие самите не му позволите", каза още Радев.

Той подчерта, че парламентът трябва да предприеме незабавни мерки за промени на Изборния закон -  100% машинен вот, видеонаблюдение, повече избирателни секции и дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина.

„Миналото НС абдикира от действения парламентарен контрол. Системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Утвърди се порочна практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на парламента. Ключови закони се изменяха чрез преходни заключителни разпоредби тихомълком, които не са в центъра на общественото внимание. Правният нихилизъм на 44 НС достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлога - нова Конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха онова политическо и юридическо недоразумение", заяви президентът.

Според него са необходими решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите модел, утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението - синтез на почтеност и компетентност.

„Ще бъде силен знак, ако вие, политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на пакт за почтеност и компетентност относно номинирането на хора за високи управленски постове. Без постигането на тази цел всякакви нови политически конфигурации ще продължат да са обречени на провал, а България да се намира на последните места в ЕС по стандарт и качество. 45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и общата воля за промяна. Всички виждаме - парламентът е фрагментиран. Някои от вас, както и мнозина анализатори вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже и това зависи изцяло от вас. Колкото и да трае, пред парламента стоят отговорни и неотложни решения. Първото е създаване на правителство", каза още Радев.

Затова той обяви, че още в понеделник започва консултации с парламентарно представените партии за съставяне на правителство.

„Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети. Ясна ценностна рамка. Ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон", каза държавният глава.

Накрая той изтъкна, че ако все пак не бъде излъчено редовно правителство, той ще изпълни конституционните си задължения и ще състави служебен кабинет.

„Пожелавам на всички депутати да запишат имената си в историята със справедливи закони и доблестна служба за Отечеството", завърши Румен Радев.

ГЕРБ

„Победителят е само един и това е ГЕРБ, поне е редно да го признаете" - каза Десислава Атанасова, която прочете декларация от името на ГЕРБ-СДС от трибуната на новото 45-о Народно събрание. Думите ѝ предизвикаха освирквания от някои от депутатите. 

„Няма да поемаме отговорност при избори през лятото, за да може една или друга партия да си вдигне резултата. Отказваме да носим отговорност, ако страната бъде хвърлена в хаос и безпътица, за да спечели някоя партия хипотетично още депутати. Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен, не разбрахме обаче какво следва. Време е шоуто да приключи, защото, за разлика от шоуто, на политическата сцена няма скечове, рядко са аплодисментите, в политиката има компромиси, разочарование и рани, изисква се смелост и решителност. Време е всички да поемем своята отговорност към гласа на избирателите си", каза още Атанасова, която бе номинирана за председател на ПГ ГЕРБ-СДС.

По думите ѝ най-висшата форма на смелост „е да си подадем ръка, за да възстановим диалога между нас, да опазим девиза на нашите предци на тази сграда - „Съединението прави силата". Готови сме да протегнем ръка към политическите си опоненти."

„Ние сме изправени пред здравни, икономически и социални предизвикателства. От позицията на хора с по-голям опит ще ви кажем, че една криза не може да се управлява само с говорене. Една криза се управлява с действия и с вземане на решения. Често пъти най-наложителните и най-правилните решения са непопулярни. Отговорността често пъти е непоносима задача за онези, които гледат на политиката единствено като средство за изграждане на имидж. На отминалите парламентарни избори 837 707 български граждани гласуваха за ГЕРБ. Нито една от присъстващите в 45-ото Народно събрание не се доближава до този резултат", подчерта още председателят на парламентарната група. 

„Благодарим на цялата изборна администрация, която се погрижи за честен и прозрачен вот, това се вижда и от докладите. Въпреки пандемията и въпреки огромното старание на опозицията да внуши на гражданите, че вотът ще е подменен и манипулиран, изборите преминаха нормално. Най-голямото доказателство за това e присъствието на всички нас в тази пленарна зала и признаването на резултатите. Никой не ги оспори", каза още Десислава Атанасова. 

„Получихме доверието на голяма част от гражданите и сме длъжни да го оправдаем. Ще предложим състав и структура на ново правителство, чиито членове ще се заемат с предизвикателствата, пред които е изправена страната ни. Кабинет, който от ден първи да работи на същите високи обороти като досегашното правителство", гласеше още декларацията на ГЕРБ-СДС.

И още: „Ако предложението ни за кабинет не бъде подкрепено, отговорността ще бъде поета от Слави Трифонов и може би останалите формации, които се провъзгласиха за носители на промяната. Време е мълчанието да бъде нарушено и зрителите на шоуто да се запознаят с дългосрочните и краткосрочните намерения на втората политическа сила. Да се чуе нещо различно от обичайните лозунги и заклинания."

Според Атанасова депутатите сега трябва да отговорят на важните за страната въпроси: ще продължат ли мерките в подкрепа на бизнеса, ще се намери ли общ език с Република Северна Македония, ще бъдат ли защитени договорените 29 милиарда евро по Плана за възстановяване. „Ние имаме отговори на тези въпроси, те бяха подкрепени от много граждани. Ако някой смята, че може да заобиколи и изолира мнението на една четвърт от българските граждани, това значи, че не разбира и осъзнава правата на политиката в условията на демокрация. Ако някой мисли, че може да неглижира гласовете на всички тези хора, ще плати тежка политическа цена", подчерта тя.

„Има такъв народ" 

Още днес групата на „Има такъв народ" ще внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс и такива в Закона за политическите партии, с които субсидията за партиите да стане 1 лев на глас, заяви депутатът Тошко Йорданов от името на парламентарната група на „Има такъв народ" в 45-ото Народно събранията.

Имаме парламент, който е различен от всички предишни - той закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията - предсрочни избори. Различен е, защото в него има  представители на хората, които протестираха цяла година. Има депутати в дясната част на залата, и в лявата, които бяха на жълтите павета да протестират, и които ядоха бой от полицията, каза Йорданов.

Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва и това ще стане ясно съвсем скоро, каза още Йорданов. Но основната задача пред парламента била задължителната промяна в Избирателния кодекс.

Той изброи предлаганите от „Има такъв народ" промени, които се искат и от хората - да се махне ограничението за брой на секциите в чужбина, вот по пощата за българите в чужбина, видеонаблюдение по време на вота, 100% машинен вот, да се избере нова Централна избирателна комисия.

От ГЕРБ го репликираха с викове: И мажоритарни избори. На тях Йорданов отговори: „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство. Освен това този парламент трябва да приеме първите и най-важни неща."

БСП

Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание.

„Полагаме началото на парламентарния процес накъде ще върви България в следващите 10 години. От нас се изисква разум и отговорност. Не парламентарно мислене, а държавнически решения", обяви още Корнелия Нинова.

„Не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за стабилно и компетентно правителство. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да правим и голяма коалиция. Пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт е приоритет за БСП. Искаме и да се въведе мораториум върху сключване на договори от страна на правителството на Бойко Борисов в оставка", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Намираме се в необичайна ситуация - ние сме в здравна, икономическа и социална криза и сме на прага на финансова и политическа такава. От нас се изисква разум и отговорност, не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения", обяви тя.

„За нас, парламентарната група на „БСП за България", задачата е може би най-лесна - ние има на какво да стъпим, защото последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим. Към настоящия момент бих я очертала в пет направления: първо - за България, второ, за здравната и икономическата, и социалната криза, трето, за парламентаризма, четвърто, за правителството и изпълнителната власт и пето, за властта и задкулисието", заяви Нинова.

„ГЕРБ не представиха плана за възстановяване след кризата, а БСП работи по конкретни мерки. Внасяме днес в НС този пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за банкова ваканция, пакет за подкрепа на младите семейства в кризата, помощ за пенсионерите", изброи Нинова.

„За нас членството в ЕС е неотменим и основен приоритет, но то дава и възможности. В конкретния момент най-важната възможност е Планът за възстановяване и устойчивост, добави тя. - Правителството на Борисов се провали в тази най-важна за развитието на България задача. Срокът за предаването на тази задача е 30 април и макар той да не е преклузивен, се изисква спешна мобилизация на експертен, научен и политически потенциал, за да се справим. Преди два месеца искахме планът да бъде разгледан и приет от Народното събрание. И тогава, и сега ние сме готови с ясни предложения в него", каза тя. Вторият приоритет пред държавата за здравната криза също нямало да спъне БСП, тъй като и там били готови с предложения.

„Възстановяването на парламентаризма за нас е основна приоритетна задача. ГЕРБ и присъдружните й партии поставиха парламента в подчинение на един човек - Бойко Борисов. Трябва да има възстановяване на блицконтрола върху премиера и министри, спиране на порочната практика да се внасят закони без оценка на въздействието и т.н.", сподели още Нинова.

„За да постигнем първите три приоритета, трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Първо трябва парламентът да наложи мораториум на сегашното правителство за концесии, назначения на постове. Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното състояние на държавата и да внесат обновяване на бюджета. В последните месеци са изхарчени над 5 млрд. лв. извън решения на Народното събрание. Има само 1 млрд. лева свободни. Има опасност да посегнат и на „Сребърния фонд", където има 3,33 млрд. лв. Внасяме днес промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничават правомощия на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на народа. 4 години внасяме този закон, но той се отхвърляше от мнозинството. Бяхме сами в предишния парламент, но вярвам, че сега ще го направим. Всички корупционни схеми и сделки да бъдат разследвани, да се носи отговорност и да има справедливост. Петият ни приоритет за властта и задкулисието може би е най-важният въпрос. Паралелната държава, която беше създавана години наред, трябва да бъде развалена. Нейното унищожаване и налагане на върховенството на закона ще изисква общи усилия на целия народ", каза още Нинова.

„Демократична България"

„Считаме, че е легитимно, ако бъде поискана нашата подкрепа, да влезем с уважение и конструктивизъм в разговор какво управление би могло да бъде излъчено с мандата на „Има такъв народ". Не става дума, разбира се, за банкетна подкрепа, а за обсъждане на политики" - заяви председателят на ПГ на „Демократична България" Христо Иванов в декларация за началото на 45-ото Народно събрание. 

„Законността трябва да бъде приоритет, имаме за цел с промени в Конституцията предсрочно да бъде прекратен мандатът на Иван Гешев", заяви Иванов.

„Акценти в работата на депутатите на ДБ ще са промени в съдебната власт, изчистен от корупцията съд, ликвидиране на КПКОНПИ в настоящия й вид, защото се превърнала в бухалка, освобождаване от длъжност на председателя й Сотир Цацаров", добави той.

„Изборите приключиха и откриваме едно Народно събрание, над което тегне въпросът, дали изобщо ще го бъде. Откриваме го, аз много се радвам, в неговата естествена сграда, в неговия истински дом. Спомням си как при встъпването си в длъжност президентът Петър Стоянов беше казал, че парламентаризмът не се състои от вар и тухли, а от съгласие. Днес много се говори за съгласие, но парламентаризмът се оказва, че се състои и от вар и тухли. Тази сграда не е просто символ, тя е материализация на това да има прозрачен парламентаризъм в България, да има отворен парламентаризъм, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за граждански кураж, за отстояване на ценности. Тук е мястото на българския парламент и това, че ние се върнахме тук от Партийния дом, е много добър знак, макар че това, което ни предстои, е много сложно", изтъкна лидерът на ДБ.

Според него съгласието и диалогът са хубави неща, но попита дали забравяме, че трябва да има законност. По думите му не е необходимо договаряне по кьошетата, а законност.

Иванов изтъкна, че Народното събрание ще може да свърши само една част от промяната и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС.

„Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент и това е големият политически въпрос. Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но преди това е важно да се фокусираме върху това, което имаме да свършим като задачи. Трябва да си отговорим на въпроса, дали този парламент заслужава да съществува, когато знаем и оценим какво може да свършим в него", каза още .

Той заяви, че „Демократична България" има 10 приоритета в две групи.

„Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, защото са повече от една, които следват от глобалната пандемия. На първо място, трябва решителна програма за масова доброволна имунизация, която да осигури перспектива за излизане на страната от тази криза. На второ място, трябва да се приложат мерки за подкрепа на домакинствата и гражданите и комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятията, домакинствата и за социална защита на гражданите. Трябва да направим реална оценка на икономическото положение. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв. Ключова задача, която стои пред нас, е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Смятам, че отказът да бъде внесен той с всичките му недостатъци е саботаж", обърна се той към ГЕРБ.

И припомни, че от „Демократична България" са поискали всички заинтересовани страни да се включат в изготвянето му, но били подминати.

„В момента с цупенето си вие прикривате провала си. Внесете го, но ви е страх, че той ще се натъкне на много критики от Европейската комисия", добави Иванов.

ДПС

ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили в 45-ото Народно събрание, но с някои приоритети. Това повтори от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който и по-рано обяви готовност за подобна подкрепа. 

Сред условията, за да получи дадена политическа формация подкрепата на ДПС, са: 

План за излизане от COVID кризата, включващ нова ускорена ваксинационна програма; по-ефективни икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса; изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост; разговори за приемане с консенсус на програмата за ускорено икономическо развитие на страната и достойно членство в евроатлантическите структури; програма с цели, средства и срокове за тяхната реализация. 

Според председателя на ДПС България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи - пандемична, икономическа, социална и институционална. 

„Години наред липсва нормален диалог между политическите сили, а след 2017 г. това се пренесе между държавните институции, те не функционират съобразно Конституцията, нарушени са диалогът, координацията и контролът между властите. Оттам идва и недоверието на хората в институциите, което ние определяме като институционална криза. Сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в българската политика", каза още Карадайъ. 

Той разчита вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна, „с която да се спре омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията. Промяна, с която да се направи рестарт на държавността. Едновременно с това обаче гражданите не дадоха мандат за съставяне на правителство на новите три партии в Народното събрание. Те имат 92 мандата общо. Някои разчитат този резултат като воля на избирателите за нови избори. Може. Виждам, че сме по-близо до тази перспектива", добави председателят на ДПС. 

„В този пъстър парламент, създаващ невъзможност за формиране на управленски партийни коалиции, избирателите искат да се изпълни девизът: Съединението прави силата", смята лидерът на ДПС. Това не предполага нито две-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция. Това предполага много по-сериозно съгласие, много по-пластично управленско решение, което автоматично изключва чисто партийни кабинети, оглавявани от партиен лидер или друга изявена партийна фигура. Така ние разчитаме замисъла на суверена, материализиран в състава на 45-ото НС, каза Кадарайъ.

„Изправи се! Мутри вън!"

„Мутрите вън - това е една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук", обяви в речта си ри откриването на 45-ото Народно събрание Мая Манолова от формацията „Изправи се! Мутри вън!".

„Това се отнася не само за главните мутри, но и за тези, които дълго време се обслужваха с тях. С тях коалиции не може да има", зарече се тя.

По думите й хората поискаха от политиците нов главен прокурор и нови регулатори.

Втората стъпка пред ИМВ е търсенето на отговорност от корумпираното управление.

Манолова обяви, че още днес политическата формация внася искане за създаване на Комисия по ревизията.
Третата стъпка е да променят изборните правила така, че „повече в бъдеще мутренско управление да не бъде възможно“.

„Дължим го на избирателите и на бъдещето управление, ще изменим правилата за изборите, за да сме готови за нови – изцяло машинно гласуване, електронно за тези в чужбина, избирателен район за българите зад граница, ще изчистим списъците чрез активна регистрация, ще сменим съставите на комисиите", обясни Манолова.
По думите й хората искат да вземат съдбата си в ръцете си, искат институции, които да ги защитават от посегателства.

„Готови сме да предложим цялостна концепция за борба с корупцията и това е ключово важно за стимулиране на бизнеса и за привличане на чужди инвестиции. Ние сме платформата, за която солидарността не е просто лозунг, а е осъзната проява на хуманизъм“, отсече още тя.

„По времето на управлението на Борисов България стана най-бедната и най-корумпираната страна, няма средна класа, пропастта между богатите и тези, които свързват двата края трудно, е огромна. Имаме пакет от мерки, които да помогнат на най-бедните, на хората с увреждания, ще защитим гражданите от силните на деня“, допълни Манолова.

Въпреки това тя увери, че лов на вещици няма да има.

„Почтените професионалисти трябва да се развиват, партийните калинки си ги вземете с вас", каза Манолова.

Според нея промяната е необратима, защото е в душите на хората и не се влияе от процедури.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: