Дигиталният пътнически COVID паспорт ще заработи от средата на април

Дигиталният пътнически COVID паспорт ще заработи от средата на април

От 16 април Virgin Atlantic ще започне да изпробва приложението

В средата на април на платформата на Apple ще бъде пуснат пътническият цифров паспорт, включващ резултатите от тестове за COVID-19 и сертификати за коронавирусна ваксинация. Това съобщава БНР, като цитира съобщение на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). 

Мобилното приложение е в процес на разработка и позволява на пътниците да съхраняват и управляват сертификати за тестове или ваксини срещу COVID-19. Приложението трябваше да е налично в магазините за мобилните операционни системи iOS и Android до март 2021 г. 

Информацията, предоставена чрез IATA Travel Pass, може да се използва от правителства, които изискват доказателства за тестване или ваксинация като условие за международно пътуване по време и след пандемията COVID-19. Критичен аспект е фактът, че предоставената информация е проверена. Това е сигурно средство за управление на здравните изисквания, много по-ефективно от хартиените процеси. 

Приложението ще съдържа и друга информация за пътниците, за това какви тестове, ваксини и други мерки се изискват преди пътуване, както и подробности за това къде могат да се тестват. Ще бъде дадена и възможност за споделяне на тестовете и резултатите от ваксинацията по проверяем, сигурен и защитен начин. 

IATA има за цел да предостави на правителствата увереността, че ще могат да отворят отново границите, без да налагат карантини на идващите пътници. Базираният в Обединеното кралство превозвач Virgin Atlantic заяви в края на миналата седмица, че от 16 април ще започне да изпробва приложението IATA по маршрута си от Лондон до Барбадос. Барбадос посочи, че ще приеме този дигитален пропуск на границата си, като това ще го превърне в една от първите държави, които приемат цифров пропуск вместо хартиена документация. 

Регионалният вицепрезидент на IATA за Африка и Близкия изток Камил Алавади заяви, че се очаква IATA Travel Pass да стартира на платформата на Apple около 15 април, а по-късно и за платформата Android. „Приложението обаче ще постигне успех само след като авиокомпаниите, различните държави и летищата го приемат", допълни Алавади. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: