Празник на Ирландия. Св. Патрик, детелините и зеленият цвят

Празник на Ирландия. Св. Патрик, детелините и зеленият цвят

Как можете да отбележите празника в София

Ако имате твърде много зелени дрехи, един начин за тяхната употреба е да ги облечете тъкмо днес. На 17 март Ирландия, страната на келтите, друидите, леприконите и четирилистните детелини, празнува своя национален празник, Денят на свети Патрик

Според традицията в този ден в чест на светеца, който със своята проповед изпъдил навеки всички змии от изумрудения  остров, всичко трябва да е зелено - от шапката, през бирата, та чак до храната. Оставяме настрана факта, че на острова всъщност никога не е имало змии, както и това, че Патрик не е ирландец, а е роден в Уелс, и това, че всъщност според историците той предпочитал синьото, а не зеленото. Въпреки това Патрик се смята за покровител на страната, посветил живота си на мисията да покръсти ирландците в християнството. Той обяснявал идеята за Светата Троица, като онагледявал проповедите си с детелини. Така детелината се превърнала в символ на Ирландия.  

Денят на свети Патрик е празнуван за първи път в Америка, в Бостън през 1737 г. Смята се, че около 44 милиона американци имат ирландски произход. В Дъблин, Лондон, Ню Йорк и Сидни се организират паради, в които участват стотици хиляди хора, а в Чикаго дори боядисват водите на реката в зелено. 

У нас официално Денят на свети Патрик се отбелязва от 2016 г. Ирландците, живеещи постоянно в България, са неколкостотин, а няколко хиляди са онези, които притежават имот у нас, според статистиката. В сравнение с близо 80-те милиона ирландци, които живеят по целия свят, поводът ни за празник е сравнително скромен. Съвременната Република Ирландия наброява 4,6 млн. души.  

Н. Пр. Мартина Фийни, посланик на Република Ирландия в България, разказа за БНР как ще бъде отбелязан празникът тази година: 
Един от начините да отбележим празника е като осветим в зелено знаменити сгради по целия свят - продължава посланичката. - От години в зелено се осветяват сградата на операта в Сидни, Австралия, и Ниагарският водопад. Тук, в България, ще осветим в зелено сградата на Ирландското посолство в София, но и сградите на Столичната библиотека, НДК, Националната опера и балет, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, а извън София – Великотърновския университет, галерията „Никола Петров“ във Видин, часовниковата кула в Трявна и сградата на общината в Русе.“ 

Освен традиционното зелено осветяване, на Моста на влюбените до НДК ще бъде открита изложба, която ще запознае българите с ирландската култура. С 40 фотографии ще бъдат представени писатели, преводачи, танцьори, традиционни музикални инструменти, филми. В изложбата са включени и фотоси на забележителни сгради в Ирландия отпреди 500 години - до наши дни. Вечерта „София Филм Фест“ ще покаже ирландския анимационен филм „Легенда за вълците“, създаден по ирландска народна приказка. Филмът е третата и последна част от „Ирландската фолклорна трилогия“ на режисьора Том Мур, а сценарият е на Уил Колинс. 

Празникът заварва ирландците в дълъг локдаун, като междувременно се извършва масово ваксиниране на населението. И тази година ще е по-различно, на много места в света пищните и многолюдни паради няма да се проведат, но зелените дрехи и шапки остават, както и рисуването на детелини по лицата на желаещите.   
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: