Златото поскъпва заради несигурността около пандемията

Златото поскъпва заради несигурността около пандемията Снимка: pixabay

Цената на златото продължава да расте, в четвъртък сутринта цената на метала се повиши до 1730 долара за тройунция, търговците оценяват перспективите за инфлация и подкрепата за американската икономика, сочат данните от търговията.

Тази сутрин цената на априлските фючърси за злато на борсата в Ню Йорк Comex нарасна с 0,5%, или с 8,65 долара - до 1730,45 долара за тройунция. Майските фючърси за сребро се повишиха с 0,93% до 26,372 долара за унция.

Върху котировките на златото оказват влияние очакванията за долара в светлината на прогнозите за инфлацията и подкрепата за американската икономика. През последните три търговски сесии доларът се обезцени донякъде, което подкрепя цената на благородния метал. По-слабият долар прави златото по-достъпно за инвеститорите, притежаващи различна валута.

Търговците се опасяват, че възстановяването на икономическите показатели, включително инфлацията, може да служи като сигнал за регулаторите за постепенна отмяна на мерките за подкрепа на икономиката. В същото време по-рано Камарата на представителите прие и изпрати за подпис на американския президент Джо Байдън актуализирана версия на пакета за подкрепа за 1,9 трилиона долара.
 

Продължаващата несигурност около пандемията продължава да поддържа цената на златото на сегашните нива - преди първите новини за коронавируса златото струваше около 1550-1600 долара, а миналото лято цената му скочи до 2000 долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: