Бивши финансови министри на Великобритания предупреждават за рекордни нива на безработица

Бивши финансови министри на Великобритания предупреждават за рекордни нива на безработица Снимка: ЕРА

Правителството трябва да се подготви за повишаване на безработицата до нивото от 80-те, пише The Guardian.

Лорд Алистър Дарлинг, Джордж Осборн и Филип Хамънд заявиха, че правителството трябва спешно да обяви смекчаващи мерки, тъй като загубата на работни места нараства.

Дарлинг каза, че е време да си спомним за безработицата през 80-те години. Коефициентът на безработица във Великобритания достигна близо 12% през 1984 г.

Осборн, наследникът на Дарлинг, също предположи, че настоящият икономически спад може да предизвика огромна безработица. „Това ще бъде голям социален проблем и, разбира се, икономически проблем за сегашното правителство", предупреди той.

Пандемията COVID-19 и мерките за борба с нея подкопават бизнес дейността, което се отразява на пазара на труда. Броят на новите молби за обезщетения за безработица във Великобритания през април достигна своя максимум от 1996 г. насам.

Увеличаването на броя на молбите ще бъде още по-рязко без правителствена програма за изплащане на 80% от заплатите на служителите във временни отпуски.

През май главният икономист на Bank of England - Анди Халдейн, също заяви, че Великобритания е изложена на риск да се върне към високия процент на безработица през 80-те години. Bank of England смята, че безработицата може да се удвои от сегашните 3,9% до края на годината.

Дарлинг и Хамънд предупредиха сегашния ръководител на Министерството на финансите за предстоящ старт на нов кръг от икономии за борба с нарастващите държавни заеми. Те заявиха, че финансовият министър трябва да следва политики за растеж, за да осигури по-силно икономическо възстановяване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: