Лабораторно месо за котки

Лабораторно месо за котки

Засега става дума само за идея

Когато определя екологичния отпечатък на домашните животни през 2017 г., Грегъри С. Окин от Института по околна среда и устойчивост към Калифорнийския университет в Лос Анджелис установява, че може дори да има „пряка конкуренция“ между храните за животни и за хората. А домашните любимци не получават само отпадъци от кланиците. Много собственици искат само най-доброто за своите любимци. Има дори испанска компания за храни за кучета, която използва говеждо месо Wagyu, което е „безопасно за консумация и от човека“, пише в свой материал Die Zeit. 

Американски компании като Because Animals и Bond Pet Foods твърдят, че разработват методи за производство на животински протеини, без да причиняват страдания на животните, като ще ги използват за храна за домашни любимци. През 2019 и 2020 г. и двете компании отчетоха първите си технологични успехи. Because Animals използваха тъканни клетки от мишки, а Bond Pet Foods използваха генетичния код на пиле, „в случая от кокошка на име Инга, която води добър живот във ферма в Линдсборг, Канзас“. Аргументите им са подобни на тези на стартъпите, които искат да произвеждат лабораторни пържоли за хората: защита на климата, спасяване на добитъка.  

Поне засега става дума само за идея. Може и да е лоша, но при големите вътрешни противоречия, белязали отношенията между хората и животните, поне си струва идеята да се обсъди. Вече няма никакви табута, както показва напълно различното отношение към селскостопанските животни и домашните любимци. 

Според Окин, производството на храна само за американските кучета и котки причинява приблизително 64 милиона тона въглероден диоксид годишно. Тук на ход е лабораторното месо. Изглежда, че в годината на пандемията много хора са закупили нови домашни любимци. Надеждна статистика за точното нарастване на пазара няма, но и търговците, и приютите за животни, и фермите за расови животни отчитат повишено търсене. Поне засега лабораторното месо не се налага масово на пазара, затова решението то да се използва за приготвяне на храна за домашни любимци изглежда добра стъпка за популяризирането на новия продукт. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: