Европа политизира въпроса с руската ваксина „Спутник V“?

Европа политизира въпроса с руската ваксина „Спутник V“?

Русия обвини председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в опит да политизира въпроса с руската ваксина „Спутник V“. Това съобщава БНР.  
Преди два дни Фон дер Лайен изрази учудване, защо Русия предлага теоретично милиони дози на ЕС, при положение че не напредва достатъчно с ваксинирането на собственото си население. 

„Тиражираните оценки предизвикват недоумение, тъй като или означават стремеж към неоснователна и достойна за съжаление политизация на тази тема, или свидетелстват за недостатъчна информираност на ръководител от толкова висок ранг“, се казва в изявление на постоянното представителство на Русия в ЕС

От мисията подчертават, че приоритет на Москва в борбата с COVID-19 е ваксинирането на собствените граждани, като допълват, че „в пълно съответствие с принципите на демокрацията и хуманитарното право ваксинирането в Русия е доброволно и към момента всички желаещи граждани получават препарата без никакво забавяне и при това на безвъзмездна основа“. 

Въпреки твърденията на производителите на ваксината, от изявление на Европейската агенция по лекарствата, публикувано на 10 февруари, става ясно, че институцията не е получавала молба за разглеждане на данните от изпитанията на руската ваксина. Агенцията е осъществила контакт с разработчиците на ваксината, като е предоставила информация за регулациите в Европейския съюз и научни насоки. Агенцията поддържа актуален списък на ваксините, подали молба за одобрение от експертите на ЕС. Понастоящем заявките за одобрение са три - Janssen-Cilag International N.V., CureVac AG и Novavax CZ AS.  

Ваксината се прилагаше в Русия още преди да завърши последната фаза на клиничните тестове. Резултатите от тази трета фаза, в която са участвали около 20 000 души, бяха публикувани в международното издание The Lancet. Според данните ваксината показва 91,6% ефективност за защита от COVID-19. „Спутник V е значително по-евтина от конкурентите си и не се нуждае от студена инфраструктура за съхранение, което би усложнило разпространението ѝ в голяма част от развиващия се свят.

Междувременно Словакия се отказа от плановете си да преговаря с Русия за закупуване на ваксината „Спутник V, след като партия от управляващата коалиция наложи вето на закупуването на продукт, който не е регистриран от Европейската агенция по лекарствата, съобщи Reuters, като цитира премиера Игор Матович.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: