С минимална заплата от 1,87 евро на час България е предпоследна в Европа

С минимална заплата от 1,87 евро на час България е предпоследна в Европа Снимка: pixabay

Това показват данните в доклад на Европейския синдикален институт

През миналата година законоустановеното минимално възнаграждение в България  е 1,87 евро на час. След нас в Европа по този показател е само Северна Македония с 1,63 евро на час, съобщиха от КНСБ.

Това показва справка на законоустановените национални минимални заплати през 2020 г., представена на онлайн конференцията „Справедливи минимални работни заплати и колективно трудово договаряне“, организирана съвместно от КНСБ, белгийският синдикат CSC и Европейската конфедерация на профсъюзите.

В нея се включиха представители на 7 държави и 15 организации, еврокомисар Никола Шмит, Естер Линч, заместник-генерален секретар на ЕКП и др.

Сравнителните данни за минималните заплати в европейските страни бяха представени от Торстен Мюлер, старши изследовател в Европейския синдикален институт. Той изнесе доклад на тема „Факти, статистически данни и предизвикателства във връзка със справедливите достойни работни заплати и колективното трудово договаряне в ЕС“. 

Според данните, най-високо е минималното възнаграждение във Франция – 10,15 евро на час, следвана от Нидерландия – 10,14 евро и Ирландия – 10,10 евро.

Мюлер посочи, че в 6 държави в ЕС минималната заплата се определя чрез колективно договаряне, а в останалите минималната заплата е законоустановена и минава през институционална процедура. В част от страните във втората група се прави автоматична индексация.

Данните от доклада показват още, че за над 20 млн. работници в ЕС ще има положителен ефект от прилагането на двете стойности за определяне на минимална работна заплата, посочени в преамбюла на директивата за адвекватните минимални работни заплати – 50% от средната заплата и 60% от медианната за съответната държава.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: