Гърция купува нови френски изтребители за бойната си авиация

Гърция купува нови френски изтребители за бойната си авиация

Съвместното учение с бойна авиация на Франция и Гърция отправя негласно послание към турските претенции в региона

Гърция е подписала договор за покупка на френските изтребители Rafale за Военно-въздушните си сили. Контрактът е потвърден от министъра на националната отбрана на страната Никос Панайотопулос. 

В южната ни съседка в момента се провежда двудневно съвместно учение, което приключва днес. Според военния министър това е дало възможност внимателно да се проучат качествата на френските самолети. 

В учението, под названието "Скирос", участват гръцко-френски реактивни съединения, а също и дивизии на Военно-морския флот. Самолетите на Гърция са френският "Мираж 2000" и американският F-16.

Това е "изключителна възможност за сближаването на двете страни и за изработване на подходи на тактическо и оперативно равнище. А също така и ясен сигнал за нашите сили за възпиране", заяви министърът на националната отбрана на Гърция.  "Благодарение на сътрудничеството между Гърция и Франция успяхме да наложим стабилно и постоянно развиващо се военно сътрудничество, чрез което Атина укрепва и установява по-безопасна геополитическа обстановка в своя регион", коментира още министър Панайотопулос. 

Посланикът на Франция в Атина Патрик Мейсон приветства Гърция за влизането ѝ в "Клуба на Рафалите", с което тя придобива "оръжие на превъзходството и силата". Той подчерта, че Франция споделя общо виждане с Гърция за безопасността в източното Средиземноморие, пише агенция regnum. Броят на изтребителите и стойността на сделката не се съобщават.

Б.ред: В съобщението не се коментира, но всички тези послания от представителите на двете държави очевидно са насочени към съседна Турция заради ескалиралото напоследък напрежение в региона, свързано с нови находища на газ в акваторията на Средиземно море
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: