Байдън определи климатичните промени като "екзистенциална заплаха"

Байдън определи климатичните промени като "екзистенциална заплаха" Снимка: кадър

Президентът на САЩ подписа серия от укази за борба с климатичните промени

"По мое мнение, твърде дълго чакахме, за да се заемем с климатичните промени. Не можем да чакаме повече", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, след като подписа серия от укази за борба с климатичните промени. Той определи екологичните проблеми като "екзистенциална заплаха", съобщава Reuters.  

Новите планове на президента на САЩ включват създаването на нови работни места в сферата на производството на чиста енергия. Трансформирането на американския електрически сектор до нетни нулеви емисии на въглерод до 2035 г. ще стимулира създаването на работни места, заяви Байдън.  

Той обеща, че правителственият автомобилен парк вече няма да разчита на превозни средства с двигатели с вътрешно горене и ще премине към електромобили, произведени в САЩ. "Това ще означава един милион нови работни места в американската автомобилна индустрия", изчисли той. 

В същото време един от подписаните укази предвижда спиране на сондажите за петрол и газ във федерални земи и води, като започналите проекти ще бъдат преразгледани. Намаляват се и субсидиите за изкопаеми горива. Все още не е въведена обещаната забрана за нови сондажи. "Последното ни действие ще спре и новите аренди за добиване на нефт и природен газ във федералните земи или офшорни води", обеща Байдън.  

През първия си работен ден администрацията на Байдън върна САЩ в Парижкото споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове, което беше постигнато в рамките на ООН през 2016 г.  Съгласно споразумението, правителството ще предприеме мерки за намаляване на въглеродните емисии и ще удвои обема на произвежданата зелена енергия.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: