Премиерът Борисов: БДЖ вече разполага с най-добрите локомотиви в света

Премиерът Борисов: БДЖ вече разполага с най-добрите локомотиви в света Снимка: мс

Новите локомотиви са два пъти по-мощни, по-ефективни енергийно с около 20% и развиват скорост до 160 км/ч

Вече разполагаме с изключително мощни, бързи, икономични, най-добрите в света локомотиви. Близо милиард лева дългове на БДЖ изплатихме за 10 години и продължаваме обновлението на железницата“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място новите електрически локомотиви за нуждите на „БДЖ-Пътнически превози“.

У нас вече пристигнаха 3 от общо 10 броя новопроизведени магистрални локомотиви. Общата им стойност е 55 544 816 лв., като останалите машини се очакват в страната ни до края на месец май.

Цената включва техническата поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години. Дружеството е договорило допълнително доставката на още 5 нови локомотива на стойност 27 166 100,75 лв., които се очаква да пристигнат до края на годината.

Премиерът Борисов се запозна на място с техническите възможности на новото поколение локомотиви, които разполагат с интернет, видео наблюдение, системи за сигурност и поддържат зададената от машиниста скорост.

Паралелно с това, БДЖ продължава изпълнението на програмата си за рециклиране на 15 вагона в български заводи, като по този начин подпомага и тяхната дейност в условията на усложнената пандемична ситуация.

Вагоните ще бъдат изцяло подновени, модернизирани, климатизирани и заедно с новите локомотиви ще обслужват основни линии по маршрутите София - Бургас и София - Варна.

Новите локомотиви са по-мощни и в същото време с около 20% по-ефективни енергийно. Развиват скорост от 160 км/ч - подвижен състав, с който БДЖ не разполагаше към момента.

Машините са изключително комфортни за машинистите като интериор и начин на управление и са пригодени изцяло към новите системи за сигурност и контрол при движение.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: