Експерти: Кризата не засяга най-богатите, те дори печелят повече

Експерти: Кризата не засяга най-богатите, те дори печелят повече

Неправителствената организация Oxfam представи годишния си доклад

Най-богатите хора на планетата са останали незасегнати от пандемията и дори са станали по-силни. Това сочи годишният доклад на неправителствената организация Oxfam за неравенствата по света, цитиран от БТА. В документа се отправя призив за облагане на богатствата като част от борбата с "вируса на неравенствата". 

Хилядата най-богати хора в света са възстановили богатствата си от преди пандемията само за девет месеца, докато на най-бедните може да им бъдат необходими повече от десет години, за да се възстановят от икономическите щети вследствие на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, посочва организацията в доклада, публикуван в деня на откриването на Световния икономически форум (СИФ) в онлайн формат, който ще продължи до петък. 

В световен план, между 18 март и 31 декември 2020 г. богатството на милиардерите дори се е увеличило с 3,9 трилиона долара, изтъква Oxfam, основавайки се на данни на Forbes и Credit Suisse. Най-много са натрупали милионерите в САЩ, следвани от Китай и Франция, като най-големите богаташи са прибавили към сметките си близо 175 милиарда евро. 

Организацията се позовава на призивите на икономистите Тома Пикети и Габриел Зукман за увеличаване на данъците на най-богатите като мярка срещу засилването на тенденциите за неравенство. 
"Кризата с коронавируса трябва да отбележи обрат в данъчното облагане на най-богатите хора и компании. Тя ни предоставя възможността най-сетне да установим справедливо облагане, да се сложи край на нивелирането отдолу и да се започне ново нивелиране отгоре. Това може да приеме формата на увеличаване на данъците върху богатствата, такси върху финансовите трансакции и мерки за изкореняване на укриването на данъци", е посочено в доклада. 

Организацията дава за пример Аржентина, която през декември прие  закон, постановяващ извънреден данък за големите богатства - мярка, която може да доведе до постъпления от 3 милиарда долара, за да се финансира борбата с последиците от Ковид-19. 

Във Франция, където данък богатство беше премахнат през 2018 година, правителството изключва като възможност увеличаването на данъците до края на петгодишния си мандат през 2022 година, за да финансира скъпоструващия си план в подкрепа на икономиката. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: