Европейската комисия започва офанзива срещу надмощието на щатския долар

Европейската комисия започва офанзива срещу надмощието на щатския долар

Съюзът ще засили и способността си да се защитава от санкциите на САЩ

Европейският съюз ще засили ролята на еврото като световна валута. Според документ, публикуван от Европейската комисия, планът за действие предлага многобройни варианти за засилване на еврото, включително създаване на деноминирани в евро активи, емитиране на специални еврооблигации и създаване на цифрово евро.  

„ЕС ще работи за засилване на международната роля на еврото, насърчавайки страните-партньори да разширят използването му, подкрепяйки създаването на деноминирани в евро активи и инструменти и укрепвайки статута на еврото като световна резервна валута“, се казва още в документа. Европейската комисия отбелязва, че еврото трябва да се превърне в основна валута за инвестиции в проекти в областта на алтернативната енергия по света, като за целта ЕС възнамерява да използва възможно най-широко емисиите на зелени еврооблигации. 

Представяйки този проект, европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви: "Европейската комисия счита за необходимо значително да увеличи международната роля на европейската валута, което ще намали зависимостта ни, ще намали цената на нашите транзакции и ще увеличи геополитическото влияние на Европейския съюз". 

Делът на еврото в световните златни и валутни резерви е около 20% и практически не се е променил от създаването на тази валута преди 20 години (еврото е въведено в безкасово обращение на 1 януари 1999 г., в брой - на 1 януари 2002 г.). В същото време делът на долара намаля от 70% на 60%, делът на другите валути, по-специално този на китайския юан, се увеличи от 10% на 18% ”, каза още еврокомисарят. Той подчерта още, че еврото представлява до 38% от всички транзакции в световната търговия. 

„Европейският съюз възнамерява също така да засили способността си да се защитава срещу незаконното прилагане на чужди екстериториални санкции срещу граждани и компании от ЕС“, се казва в текста на документа. Съюзът възнамерява да засили ефекта от така наречения регламент за блокиране, който обявява всички чуждестранни екстериториални санкции за невалидни в ЕС и упълномощава съдилищата на ЕС да удовлетворяват искове на европейски граждани и компании, засегнати от подобни ограничения.  

"Европейската комисия предложи да се създаде единна база данни за санкциите, която ще осигури обмен на информация относно прилагането им и ще даде на всички заинтересовани служби един инструмент за получаване на информация относно санкционните механизми на ЕС. Освен това възнамеряваме да създадем анонимна служба за получаване на денонсации в случай на нарушение на санкциите на ЕС", се казва още в документа. 

САЩ не са директно посочени в този документ, но е ясно, че става дума за санкциите срещу Иран, обявени от администрацията на бившия вече президент Тръмп. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: