Брюксел отлага правилата за зелено финансиране

Брюксел отлага правилата за зелено финансиране

Част от страните-членки заплашват да блокират проекта

Европейската комисия е била принудена да отложи публикуването на подробни правила за устойчиво финансиране (т.нар. таксономия на ЕС), заради заплахи за блокиране от страни-членки. Това съобщава Еuractiv. Комисията публикува проекта на правила за прилагане на 20 ноември 2020 г., като нарече предложението “първият в света зелен списък на икономически дейности, насочени към насърчаване на частните инвестиции в зелената икономика”. 

Обществената консултация по проекта приключи на 18 декември 2020 г. с повече от 46 591 получени коментари и хиляди страници обратна връзка. В резултат на това, окончателното предложение, което първоначално трябваше да бъде публикувано до 1 януари 2021, беше отложено без ясна индикация кога ще излезе. 

“В момента колегите оценяват обема и естеството на тази обратна връзка. Целта е да се приеме делегираният акт възможно най-скоро, предвид големия брой отговори“, е съобщил пред Еuractiv Даниел Шеридан Фери, говорител на Европейската комисия за банковото дело, финансовите услуги, данъчното облагане и митниците. Говорителят е отказал да даде допълнителни подробности за очакваната дата на публикуване. 

Регламентът, цитиран от ЕП, определя шест екологични цели и обявява, че една икономическа дейност може да бъде класифицирана като екологично устойчива, ако допринася за постигането на някоя от тези цели, без да нанася съществени щети на друга. Принципът, че една икономическа дейност не може да бъде смятана за устойчива, ако нанася вреди, цели да гарантира, че ползите от такива дейности превишават негативите. Европейската комисия ще трябва да разработи критерии за спазването на принципа. Освен това екологично устойчивите дейности трябва да спазват правата на човека и трудовите права.  

Правилата целят да насочат частните инвеститори към екологично устойчиви компании, като определят подробни прагове на емисиите, определящи коя икономическа дейност може да се счита за “устойчива“. Други категории в таксономията включват “преходни“ и “стимулиращи“ икономически дейности. Европейската комисия се надява, че това ще даде яснота по въпроса кои фирми са наистина устойчиви и ще предотврати порочната практика на  т.нар. “зелен блясък”, т.е., продукти да се представят за природосъобразни. Целта е на инвеститорите да се предоставят ясни оперативни насоки за това, кое е "зелено" и кое - не. 

Предложението предизвика напрежение сред източните и южните държави-членки на ЕС, които се оплакаха, че в проекта за насоки природният газ не е отбелязан като преходен,  дори когато замества въглищата в производството на електроенергия. Полша беше най-критично настроена по отношение на проекта за делегиран акт на таксономията, заяви дипломат от ЕС, запознат с позицията на Варшава. 

Несъгласните 

На 18 декември 2020, денят, в който публичната консултация по предложението приключи, група от 10 държави от ЕС представи на Европейската комисия работен документ, в които изразява своите притеснения. Документът беше подписан от България, Хърватия, Кипър, Чехия, Гърция, Унгария, Малта, Полша, Румъния и Словакия и изпратен до Европейската комисия една седмица след срещата на върха на ЕС. В съвместния документ се подчертава "необходимостта да се поддържа възможността за използване на газ като преходно гориво" и също така се настоява за "възможността за използване на водород от различни енергийни източници" – а не само от възобновяеми източници. 

Изправена пред потенциално вето от блокиращо малцинство от държави-членки на блока, Европейската комисия беше принудена да отстъпи. 

Но проблемите на ЕК с таксономията на зелените финанси не идват само от 10-те страни, подписали документа. Според добре запознат източник на Еuractiv в Европейския парламент, който следи отблизо процеса, почти всяка държава от ЕС или група по интереси са се оплакали от проекта. Едно такова оплакване идва от Германия, чието финансово министерство посочва, че само 2% от германските компании, търгуващи с борсовия индекс DAX, ще се считат за “устойчиви“, ако проектът на делегиран акт на Комисията се изпълни в сегашния му вид. Без повече нюанси в класификацията на компаниите, таксономията рискува да създаде “зелен балон“, който ще принуди инвеститорите да бързат да купуват акции от шепа фирми, които според правилата на ЕС са наистина “устойчиви“, предупреди министерството. 

Германските дипломати в Брюксел не потвърдиха, нито отрекоха предупреждението на финансовото министерство. Посланието обаче бе повторено и от Ив Мерш, представител на Люксембург в изпълнителния съвет на Европейската централна банка. “Има много индустрии, които не са нито чисти, нито мръсни и те също така набират финансиране на пазара“, каза Мерш, предупреждавайки за “известна пропаст между предвидената цел (на таксономията) и нейната практическа използваемост“. 

В Парламента също има опозиция. През октомври междупартийна група от 51 евродепутати от източните държави-членки на ЕС написа писмо до Комисията, призовавайки таксономията да осигури статут на “преходно гориво“ за най-ефективните газови технологии. "Високоефективното производство на газ може да изиграе важна роля за балансирането на мрежата, а централите на газ могат да подобрят качеството на въздуха в градовете в ЕС", пишат евродепутатите. "Поради това призоваваме Комисията да признае значителната регионална чувствителност в цяла Европа по темата за таксономията". 

Критиките валят и от зелени, и от левичари, които пък твърдят, че проектът е твърде плах, особено когато става въпрос за насърчаване на инвестиции в зелено земеделие. 

За да се приеме или отхвърли предложението са необходими 71 гласа, а вече има 65 евродепутати, които са се обявили против проекта на делегиран акт за таксономия, твърди източникът на Еuractiv. 

“Най-лошият сценарий е проектът да бъде отхвърлен“, казва източникът, предупреждавайки, че това “ще повлияе на таксономията още в зародиш“. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: