Актуална информация за епидемичната обстановка на 21 декември 2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 21 декември 2020 г.

У нас 

Броят на новите случаи на коронавирус в България спада, според данните от Единния информационен портал. 

Здравите хора без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16-18-годишна възраст да се ваксинират срещу COVID-19. Това се препоръчва в становище на БАН за предстоящата ваксинационна кампания срещу COVID-19, изпратено до медиите.  

На работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството, беше решено 10-дневната карантина за всички граждани, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, да остане в сила до 31 януари 2021 г. България е готова да разреши полетите от Великобритания, след като здравните експерти на ЕС и нашата страна докладват решения за справянето на общността с новия щам на COVID-19, след проведеното днес заседание на Механизма за интегрираните договорености за реакция на политическо равнище в кризисни ситуации (IPCR).

„Няма причина да очакваме, че новият вариант на коронавируса не е пристигнал и у нас. По-скоро трябва да се търси чисто научен механизъм, за да се разбере какво ново ще ни донесе новата мутация на вируса", заяви в ефира на Нова телевизия проф. Андрей Чорбанов от БАН. „Малко вероятно е новият щам да бъде боледуван като нова болест. Вирусът постоянно се изменя, най-много се променя така нареченият спайк протеин, чрез който той се закрепя в организма ни. Промяната е в начина, по който влиза в клетките, а не в това, че е по-смъртоносен", заяви още проф. Чорбанов. 

От Лекарския съюз призоваха за спокойствие. „Точно сега няма нужда от истерии и паника. Видоизменя се, ние го знаехме цялата година. Предстои да видим как ще реагира с човешкия организъм. Доколкото знам, не се съобщава за драстично по-тежко протичане и драстично по-висока смъртност”, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

Проф. Радка Аргирова - вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите, уточни пред БНР, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира. „Засега са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна", подчерта вирусологът. Проф. Аргирова беше категорична, че създадените ваксини срещу COVID-19 са ефективни и срещу тази мутация.

На 45-годишна възраст си отиде вокалистът на група P.I.F. - Димо Стоянов, съобщават от bTV, позовавайки се на информация от близки на музиканта, който беше настанен за лечение от коронавирус в болница „Токуда" в София. 

Данните за България 

През последното денонощие в България са установени още 790 заразени с новия коронавирус. Направените тестове към 21.12.2020 г. са 1 101 624, сочат данните от Единния информационен портал. В интензивни отделения се лекуват 536 пациенти от общо 6624 хоспитализирани. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 у нас достигна 191 195, като броят на активните случаи към днешна дата е 84 828. През последните 24 часа са излекувани 1732 пациенти. Починали от началото на пандемията са 6609 души, от тях - 58 в последното денонощие. Най-много нови случаи са установени в София град - 53, следван от Варна - 16, и Плевен - 15. 

По света 

Европейската агенция по лекарствата препоръчва ползването на ваксината на Phizer и BioNTech. Научният съвет на агенцията уточни, че е взел решение днес за разрешение ваксината да се ползва за хора над 16-годишна възраст. От агенцията поясниха, че решението почива на убедителни научни доказателства и определиха това като историческо постижение.

Новият щам на вируса на ковид, станал повод за последните мерки във Великобритания и ЕС, е засечен и в Белгия. Това потвърди говорителят на националния противоепидемичен щаб Ив ван Латем, цитиран от местни медии. Той уточнява, че новата разновидност на вируса е била в обращение в Белгия поне от септември. По неговите думи засега няма достатъчно данни, за да се твърди, че новият щам е по-заразен или по-опасен. Ван Латем е убеден, че разработваните досега ваксини ще бъдат полезни и срещу новата разновидност на вируса. Белгия е сред държавите, които вчера затвориха границите си за движение от и към Великобритания. Според белгийските власти в страната са открити няколко мутации на вируса на ковид. 

Австралия също заяви днес, че е установила случаи на новия бързоразпространяващ се щам на коронавируса.  

В глобален мащаб от възникването си до днес коронавирусната пандемия е заразила 77 184 964 души и е убила 1 699 878 от тях. За оздравели се смятат 54 101 196, съобщава сайтът Worldometers. Активните случаи в момента са 21 383 890, от тях в тежко или критично състояние са 106 310. Най-много новозаразени с COVID-19 вчера отново бяха отчетени в САЩ – 183 хил.  Следват Великобритания – 35 хил., и Русия – 28 хиляди. И в трите страни ваксинациите вече са започнали.   

В Русия беше отчетен нов рекорд по заболеваемост от COVID-19 - регистрираните през изминалото денонощие нови случаи са 29 350. Това е абсолютен рекорд по заболеваемост от началото на пандемията. Общият брой на заразените с COVID-19 в Русия надхвърли 2,800 млн. души, или близо 2% от населението на страната. Междувременно в Казахстан започна производството на първата регистрирана в Русия ваксина срещу коронавирусната инфекция „Спутник V“, съобщиха от пресслужбата на правителството. Очаква се в Карагадинския фармацевтичен завод да бъдат произведени два милиона дози от препарата, създаден в руския Център по епидемиология и микробиология „Гамалея“. 

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия нараснаха през последното денонощие с 16 643 до 1 510 652, според оповестени днес данни на института за инфекциозни заболявания „Роберт Кох".  

Китайските власти планират да ваксинират срещу коронавируса 50 млн. души до 15 февруари, заяви Тао Лин от Шанхайския център по контрол и профилактика на заболяванията, цитиран от БТА. За целта ще се използват 100 млн. дози (по две на човек) от двете разработени в Китай ваксини от компаниите „Синофарм" и „Синовак". На първия етап на кампанията ще бъдат ваксинирани „ключовите групи" от населението, към които спадат служителите от хладилната логистика, здравеопазването, отраслите за международни и вътрешни превози, работници от фермерските и рибните пазари, както и онези професии, които са изложени на висок риск от заразяване с вируса. Всички те ще бъдат ваксинирани през зимно-пролетния сезон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: