Бюджетът на ЕС за следващите 7 години е 1,8 трилиона евро

Бюджетът на ЕС за следващите 7 години е 1,8 трилиона евро Снимка: pixabay.com

Съветът на ЕС прие регламент за стартиране на финансовата рамка на общността

Съветът на Европейския съюз прие регламент, с който се дава зелена светлина на бюджета на Съюза за следващите 7 години, след като финансовата рамка беше приета от Европейския парламент вчера, 16 декември.

 Бюджетът на Европейския съюз ще даде рамката за финансирането на около 40 европейски програми през следващия 7-годишен период. Общата му стойност, заедно с инструмента за възстановяване, е 1,8 трилиона евро.

В сряда вечерта Европарламентът прие с голямо мнозинство 7-годишния бюджет на Европейския съюз.

750-те милиарда евро за икономическо възстановяване не следва да бъдат за сметка на утвърдени инвестиционни програми, нито да водят до много по-високи вноски от страните членки, се посочва в съобщение на Европарламента.

Заложени са 15 милиарда евро допълнителни средства за ключови програми на блока.

Увеличението ще е в полза на 10 водещи програми, сред които „ЕС в подкрепа на здравето“, „Еразъм+“ и програмата за научни изследвания „Хоризонт".

11 млрд. евро ще бъдат взети от глоби, които дружествата ще плащат при неспазване на правилата за конкуренция, а 4 млрд. ще бъдат осигурени от преразпределения и маржове в рамките на Многогодишната финансова рамка.

Отделно 1 млрд. евро ще бъдат заделени за бъдещи кризи.

Освен това от Европарламента изготвиха пътна карта за въвеждане на нови собствени ресурси, които да бъдат включени в бюджета, като например схемата за търговия с емисии. В нея са включени и данък върху цифровите технологии, който ще започне да се събира от 2023 г.

Парламентът ще следи как се изразходват средствата по инструмента за възстановяване „Следващо поколение ЕС", който е в рамките на бюджета.

След като Съветът на ЕС одобри бюджета, той трябва да бъде публикуван в официалния вестник на ЕС и влиза в сила от 1 януари.