Биткойнът не можа да преодолее $20 хил. от пет опита

Биткойнът не можа да преодолее $20 хил. от пет опита Снимка: pixabay

Курсът на първата криптовалута се повиши над $19,5 хил. В същото време големите инвеститори започнаха да продават монети, предотвратявайки растежа на нейната цена. Но има още два важни фактора.

Според агрегатора coinmarketcap, миналата нощ пазарният курс на биткойна се е покачвал над $19,5 хил. Но след това растежът се смени с рязък спад и цената на криптовалутата спадна до $19 хил., след което към обяд на 15 декември се възстанови до $19,2.

Има поне три причини, поради които цената на биткойна не може да се повиши над 20 000 долара, казва Джоузеф Йънг, анализатор в Cointelegraph. Той нарече първата от тях силната съпротива, която се сформира в диапазона $19,5 хиляди - $20 хиляди. През последния месец тя пет пъти попречи на цената на монетата да продължи да расте.

Друга причина е агресивната продажба на монетата от трейдъри, добави Йънг. Според него, когато цената на биткойна започна да се доближава до 20 хиляди долара, играчите, търгуващи с фючърси, започват да отварят къси позиции в големи обеми, като по този начин оказват натиск върху курса.

Това се доказва от промяната в размера на комисионната, която търговците плащат за отваряне на позиции, обясни анализаторът. Вчера този показател на платформите Binance Futures и други дериватни платформи, премина в отрицателната зона, което означава, че броят на продавачите надвишава броя на купувачите.

Като трета причина за забавянето на растежа на биткойна той посочва големите инвеститори, цитирайки ръководителя на аналитичната служба CryptoQuant Ki Yong Joo. Вчера той обяви в своя акаунт в Twitter, че някои прехвърлят запаси от BTC на борси, вероятно за продажба. Тази сутрин експертът поясни, че притокът на монети към търговските площадки от страна на големи притежатели продължава.

Въпреки неуспешните опити на биткойна да пробие границата от 20 хиляди долара, някои участници на пазара са уверени в бъдещия ръст на цената на активите. Например, авторът на бестселъра "Богат татко, беден татко" Робърт Кийосаки обяви на 14 декември, че е закупил биткойн и прогнозира ръста му до 50 000 долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: