Легендарният Бертран Пикар тръгва на околосветско с 1000 еко решения

Легендарният Бертран Пикар тръгва на околосветско с 1000 еко решения

Това е човекът, който за първи път извърши успешно околосветско пътешествие със самолет на слънчеви батерии

Бертран Пикар стана известен в цял свят като първия човек, извършил околосветско пътешествие със самолет, работещ само със слънчева енергия, изобретен от самия него. 

Сега се подготвя, както сам казва, за най-грандиозното си приключение. На практика - 1000 приключения, всяко от които ще демонстрира различни начини за успешна борба с промените в климата и получаване на печалба от това. 

В неговия речник не съществува думата "невъзможно". Той е изследовател, първопроходец и както сам се нарича - вдъхновител. Ръководител e на фонда Solar impulse.

Изследовател е този, който не е удовлетворен от съществуващото положение, казва Пикар (на снимката). "Обичам да изхвърлям призивите за неизбежност и да проучвам начини, с които да направя всичко по друг начин", обяснява приключенецът. 

"Със Solar impulse исках да докажа, че екологически чистите технологии и възобновяемите енергийни източници могат да постигнат невъзможното. А също така да докажа, че самолет на слънчеви батерии може да лети и нощем".

Слънчевият самолет на Бертран Пикар излита от ОАЕ

"Сегашната ми инициатива - "1000 решения" има прагматична задача. Да дам на света технологични решения, да дам на правителствата, големите корпорации и институти всички инструменти за постигане на екологични цели. Целта е да бъде защитена природата, но в същото време това да е и финансово изгодно".

"Сега всички имат екологични цели, но никой не знае как да ги постигне. Аз искам да покажа, че всички тези решения вече съществуват. Те могат да бъдат малки стартъпи, големи корпорации, транснационални компании. Като цяло съществуват стотици такива решения, които могат да се използват за по-амбициозни цели в екологията и енергетиката".

Сред тях са такива, които водят до икономия на вода, за пречистване на вода, за енергия от вълните, за по-ефективни енергийно жилища. Има решения, които намаляват чувствително замърсяването на въздуха от автомобилните газове.

Със съкращение - euronews

Още по темата във

facebook