Трейдъри загубиха $ 500 милиона заради спада на курса на биткойна

Трейдъри загубиха $ 500 милиона заради спада на курса на биткойна Снимка: Pixabay

Цената на биткойна падна под $ 18 хил. Поради това борсите ликвидираха позициите на 67 хил. търговци, закупили криптовалутата в очакване на нейното поскъпване

През последните 24 часа търговците, търгуващи с марж ливъридж, са загубили $ 517 милиона, според bybt.com. Това е станало поради резкия спад в цената на биткойните.

След поредния неуспешен опит за преодоляване на 20 хиляди долара, курсът на криптовалутата спадна до 17,9 хиляди долара или с 6% за 24 часа.

Засегнати са предимно онези, които държат отворени дълги позиции, тоест купуват криптовалута и очакват нейната стойност да се повиши. На повечето платформи делът на тези дълги позиции сред общия ликвидационен обем е 90-97%.

Binance е на първо място по ликвидации. Тя затвори позиции на потребителите за $ 233 милиона, 95% от този обем се пада на дългите позиции. Второто място заема платформата Huobi, нейните потребители загубиха при търговия с ливъридж над 100 млн. долара.

Търговците загубиха значително повече при ликвидации в края на ноември. Тогава биткойнът направи първия опит през 2020 г. да се издигне над $ 20 хиляди, но не можа да преодолее това ниво и падна до $ 16,2 хиляди. На този фон обемът на ликвидациите достигна 1,9 милиарда долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: