САЩ готви закон, за да изтласка китайски компании от борсите

САЩ готви закон, за да изтласка китайски компании от борсите

Камарата на представителите в САЩ прие законопроект, затягащ изискванията към китайски компании

Камарата на представителите в САЩ прие законопроект, който може да извади китайски компании от американските борси, пише MarketWatch. 

С подписа си Тръмп бързо може да превърне мярката в закон, след като Сенатът вече даде одобрението си през месец май.

В сряда водената от Демократите Камара на представителите в САЩ одобри законопроект, който може да ограничи много китайски компании от листване на акции на американските борси, или с други думи от набиране на пари от американски инвеститори.

Според документа чуждестранните компании, търгувани на борсите в САЩ, са длъжни да позволят на Съвета за публичен надзор на счетоводната дейност на дружествата (PCAOB) да упражнява надзор върху одита на финансовите им отчети. 

Всички американски и повечето чуждестранни компании вече съдействат по този начин на Съвета, с изключение на китайските.

Според някои анализатори инвеститорите не трябва да се притесняват прекомерно от законопроекта.

Мярката „е виждана като подходящ законов отговор и нещо, което Съветът за публичен надзор на счетоводната дейност на дружествата предвижда в продължение на няколко години върху добре обоснован законов ред“, коментира Хенриета Трейз, директор икономически политики във Veda Partners.

Тя допълни, че “законотворците и наблюдателите на търговската политика не очакват ходът да бъде възприет като проблематичен или всяващ напрежение и едва ли ще предизвика силен ответен отговор на Китай“. 

Очакването е президентът Си Дзинпин да се въздържи от предприемане на по-нататъшни ходове по отношение на САЩ (или поне съществени ходове), докато избраният за президент Джо Байдън не положи клетва за поста.

Приемането на законопроекта от Камарата на представителите в сряда стана чрез устно гласуване по обща процедура за по-бърз законов процес.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: