ЕС предлага да се създаде Европейски съюз по здравеопазване

ЕС предлага да се създаде Европейски съюз по здравеопазване

Освен да дава препоръки той ще може да насочва медицински екипи към най-кризисните места

Европейският съюз възнамерява да засили координацията между държавите от общността, за да бъде по-подготвен за кризи в общественото здравеопазване - такива като сегашната пандемия от коронавирус. За защита на гражданите се предлага създаването на Европейски здравен съюз. 

"Укрепвайки пълномощията на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията ще можем вместо да даваме общи насоки за действие по един или друг въпрос, да даваме настоятелни препоръки. Ще можем също така на законно основание да изискваме от държавите членки на ЕС предоставяне на данни и информация за конкретната страна, да контролираме заетостта в болниците и отделенията за интензивна терапия и числеността на медицинския персонал. 

Ще можем да насочваме групи експерти към тези страни от ЕС, където на фона на санитарната криза ще е необходимо присъствието на допълнителен брой специалисти.", обясни Стела Кириакидис, еврокомисар по въпросите на здравеопазването. 

На стария континент очакват ваксина срещу коронавируса. В сряда Еврокомисията одобри договор с немския концерн "Бионтек" и американската компания "Пфайзер" за поръчка на 300 милиона дози веднага след като бъде доказана безопасността и ефективността на ваксината. По-рано бяха сключени споразумения и с други фармацевтични компании. 

Кога ще започнат европейците да се ваксинират? Този въпрос зададохме на директора на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон.

"Знам, че всички се стремят да направят всичко възможно, без това да е във вреда на качеството и безопасността. Но кога ще стане на практика е трудно да се каже. Според моите оптимистични прогнози това може да очакваме през първото тримесечие на следващата година. Не мога да кажа по-точно.", коментира Амон.

Пандемията от коронавирус се превърна в истинско изпитание за Европейския съюз. Числото на починалите от заразата наближава 200 хиляди души. А икономическите загуби се изчисляват на милиарди евро. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: