Белият дом планира коледни приеми въпреки COVID-19

Белият дом планира коледни приеми въпреки COVID-19 Снимка: кадър NBC

Белият дом планира да проведе празнични приеми на закрито през следващите седмици въпреки увеличаващите се  огнища на COVID-19 в страната, съобщава Reuters. В същото време специалистите по обществено здраве призовават американците да жертват своите обичайни празнични събирания, за да ограничат разпространението на вируса. 

Властите в САЩ предупредиха да не се правят големи събирания за Деня на благодарността в четвъртък, вместо това призоваха американците да останат вкъщи и да се откажат от пътувания и срещи с роднини в опит да бъде ограничено разпространението на новия коронавирус, както и да се защитят уязвимите групи от хора. Случаите на заразяване надхвърлиха 12 милиона през уикенда. 

Белият дом от своя страна заяви, че президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания ще останат във Вашингтон тази седмица, като ще пропуснат традиционния Ден на благодарността в частния клуб на Тръмп във Флорида. Първата дама обаче планира да проведе празничен прием няколко дни по-късно, на 30 ноември, според покана, получена от ABC News. 

Стефани Гришам, говорител на първата дама, заяви, че Белият дом ще осигури „възможно най-безопасната среда“ за празненствата по случай Коледа и Ханука. Предвиждат се  по-малки списъци с гости от предишни години, маските и дезинфектантите за ръце ще са „задължителни и налични“, а социалното дистанциране ще се насърчава. „Гостите ще се насладят на храна, индивидуално сервирана в защитени с плексиглас станции за хранене. Всички напитки ще бъдат покрити“, каза тя в изявление.  
Присъствието на партитата ще бъде много личен избор. Дългогодишна традиция е хората да посещават и да се наслаждават на емблематичния декор на ежегодните коледни празници в Белия дом", каза още Гришам. 

Здравните власти в страната се обявиха категорично против големи събирания на закрито. „Искаме всички да разберат, че тези празнични партита могат да бъдат супер разпространители на заразата", каза хирургът Джером Адамс в интервю за ABC News, като призова тържествата да се провеждат на открито с възможно най-малко хора. „Това се отнася и за Белия дом, отнася се и за американския народ - правилата важат за всички", каза Адамс. 

Въпреки предупрежденията, изглежда, приготовленията за Коледа са в разгара си в Белия дом. Първата дама Мелания Тръмп посрещна в понеделник впряга, който докара по традиционния начин коледното дърво за празника. Дървото, отгледано във ферма в Западна Вирджиния, ще бъде украсено като едно от последните задължения на първата дама, преди тя и президентът Доналд Тръмп да напуснат офиса на 20 януари. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: