Депутатите въведоха 10-годишна абсолютна погасителна давност

Депутатите въведоха 10-годишна абсолютна погасителна давност Снимка: unsplash,com

За дълговете на физическите лица се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност, реши окончателно Народното събрание. Решението беше взето днес без дебати и единодушно, въпреки че бизнесът, Европейската банка за възстановяване и развитие и потребителски организации остро протестират.

Така се дава възможност физическо лице, изпаднало в невъзможност да погасява задълженията си, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от дълговете след изтичане на въпросния срок, коментират експерти.

Давността обаче няма да важи за дължими издръжки, трудови възнаграждения и обезщетения по Кодекса на труда. 

Според юристи в достатъчна степен са защитени и интересите на кредиторите, предвид дългия срок, в който те трябва да съберат вземанията си.

В момента давността на дълговете на физическите лица е безкрайна. След промените, които влизат в сила шест месеца след обнародването в Държавен вестник, един кредитор ще може да търси дългове не повече от десет години. След изтичането на този срок няма никакви правни последствия за длъжника, а кредиторът ще загуби парите си завинаги. Давността ще важи и за заварените случаи.

Според вносителите промяната цели да реши проблема с т.нар .вечен длъжник. Тя е компромис между ГЕРБ и „Обединените патриоти", след като малкият коалиционен партньор искаше да се въведе личен фалит.

С изтичането на десетгодишната давност ще се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено.

Според приетите текстове давност няма да тече още при задължения между близки роднини и докато трае съдебният процес за вземането, както за вземания по повод на приватизационна сделка и за реституирано имущество.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: