Microsoft обвини Русия в кибератаки над компании, разработващи ваксина

Microsoft обвини Русия в кибератаки над компании, разработващи ваксина

Хакерите се опитали да откраднат инфорамация чрез фишинг съобщения на представители на Световната здравна организация и подбор от пароли.

Корпорацията „Майкрософт" обвини Русия, а също и Корейската народно-демократична република в кибератаки срещу фармацевтични компании от САЩ, Канада, Индия, Франция и Южна Корея. Всички те разработват ваксини и лекарства за лечение от коронавирусна инфекция. Атакувани са също така и идентификационни тестове.
 

„През последните месеци засякохме кибератаки от страна на държавни играчи, целта на които бяха големи компании, пряко ангажирани в разработката на ваксини срещу COVID-19", пише в съобщение на страницата на корпорацията. 
 

Зад нападението вероятно стои руската група, наречена Strontium, известна още и като Fancy Bear, и две севернокорейски групи - Zinc и Cerium.
 

Целта на атаките са голяма част от разработчиците на ваксината, която се намира на различни етапи на клиничните изпитания, съобщава американската компания. 
 

Корпорацията на Бил Гейтс пояснява, че хакерите са се опитали да откраднат информация за хода на разработките с помощта на подбор на пароли и фишинг съобщения на представители на Световната здравна организация. 
 

Повечето от тези атаки са били блокирани от системите за защита, разработени в Microsoft, пише вицепрезидентът Том Берт. 
 

Корпорацията призовава властите на различни държави да предприемат мерки срещу създалата се ситуация. 
 

„Във времето, когато светът се обединява в стремежа си да сложи край на пандемията и с нетърпение очаква разработката на безопасна и ефективна ваксина срещу коронавирус, е необходимо световните лидери да се обединят за осигуряване на безопасност на нашите медицински учреждения, да се спазват законите, за да не допуснем кибератаки, насочени срещу тези, които се опитват да помогнат на всички."

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: