Европа има нужда от собствена стратегия в сферата на отбраната

Европа има нужда от собствена стратегия в сферата на отбраната Снимка: wikimedia

Мнението е на френския президент Макрон.

Европа все още има нужда от своя самостоятелна и независима стратегия в отбраната, независимо от новата администрация на новоизбрания американски президент Джо Байдън, която се очаква да бъде по-приятелски настроена към Европа отколкото администрацията на настоящия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в публикация на Revue Grand Continent.

В интервю за изданието Макрон категорично отхвърли коментарите на немския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя изказа мнение пред авторитетното издание „Политико“ на 2 ноември т.г., че Европа ще трябва да продължи да разчита на САЩ в сферата на обраната в близко бъдеще.

Не мога да се съглася с казаното от германския министър на отбраната“, заяви Макрон. Той добави още, че е вярвал, че германският канцлер Ангела Меркел е споделяла неговата позиция за независимост на Европа във военно отношение.

Съединените щати ще ни уважават и ще гледат на нас като на равноправни и силни съюзници едва тогава, когато започнем да имаме самостоятелност по отношение на собствената си отбрана.

Трябва да продължим да работим за своята самостоятелност в отбраната, както правят САЩ, а също и Китай“, допълни френският президент.

Макрон се свърза с Джо Байдън на 10 ноември, за да го увери, че е готов да работи с него и администрацията му по решаването на въпроси като климатичните проблеми, здравеопазването и борбата с тероризма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: