Аудиенциите на папата ще бъдат излъчвани на живо

Аудиенциите на папата ще бъдат излъчвани на живо Снимка: https://pixabay.com/

Папа Франциск изрази съжалението си в сряда, че отново трябва да се откаже от публичните си седмични аудитории заради коронавируса.

„За съжаление се върнахме към тази аудиенция в библиотеката, за да се предпазим от инфекциите на COVID“, каза 83-годишният понтифик.

„Това ни учи, че трябва да бъдем много внимателни към изискванията на властите, независимо дали са политически или здравни, за да се предпазим от тази пандемия."

Самият папа не е склонен да носи маска или да моли посетителите да я носят и въодушевено възобновява публичните аудиенции в началото на септември след шестмесечна пауза.

Но Ватиканът обяви миналата седмица, че те ще спрат, след като някой, който е присъствал, е дал положителен тест за коронавирус, въпреки че събитието е в затворена стая с ограничен брой присъстващи - далеч от нормалното събиране на хиляди на площада „Свети Петър".

„Ние предлагаме на Господ това разстояние между нас за доброто на всички“, каза папата, като също отправи молитви за медиците и работещите с болни.

Италия беше първата европейска държава, засегната от голяма вълна на коронавирус в началото на 2020 г. и след строгото национално блокиране случаите намаляха. Но те се увеличиха отново през последните седмици по време на втората вълна, предизвиквайки нови мерки, включително вечерен час.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: