САЩ: Резултати от президентските избори (обновява се)

САЩ: Резултати от президентските избори (обновява се) Снимка: pixabay.com

Съединените щати избират 46-ия президент между настоящия - републиканеца Доналд Тръмп, и съперника му от Демократическата партия Джо Байдън

Избирателните секции по Източното крайбрежие затвориха врати и основните кандидати за Белия дом заедно с милиони американци очакват резултатите. Президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс заявиха, че ще гледат резултатите от Белия дом, а претендентите на демократите Джо Байдън и Камала Харис ще са заедно в Делъуеър. 

Американският президент Доналд Тръмп направи първото  си изявление след резултатите от вота.

Тръмп заяви, че са готови за голямо празненство. „Печелим навсякъде. Резултатите са феноменални!", каза той. 
Президентът заяви, че са получили рекордна подкрепа. Спечелили са не само във Флорида, но също в Охайо, Тексас, Джорджия, Северна Каролина. „В Аризона също е твърде възможно да спечелим. Печелим Пенсилвания с много голяма преднина. 64% от гласовете в Пенсилвания са преброени и няма как да бъдем настигнати. Печелим и в Мичигън с почти 300 000 гласа. Печелим и Уисконсин, макар и да не ни е необходимо", каза още той. 
Тръмп отчете победа и в Охайо: Една тъжна група от хора се опитва да отнеме спечеленото от тях", каза обаче той, намеквайки, че се правят опити да бъдат откраднати тези избори. Той заяви, че както е предсказал преди няколко дни, ще се стига до Върховния съд по отношение на това къде ще бъдат преброявани пощенските бюлетини, до какъв срок и в кои точно щати. 

По-рано изявление направи и кандидатът за президент на демократите Джо Байдън, който също е уверен, че върви към победа на тези избори. 

Към 8,30 ч. българско време: При прогнозни резултати от 40 щата кандидатът на демократите Джо Байдън има 220 електорални гласа срещу 213 за Доналд Тръмп.

Първите резултати, според АП, сочат Тръмп за сигурен победител в Кентъки, Западна Вирджиния, Южна Каролина, Тенеси, Алабама, Мисури и Оклахома, а Байдън - във Върмонт, Илинойс, Вирджиния, Масачузетс, Роуд Айлънд, Кънектикът, Ню Джърси, Делъуеър, Мериленд. Така Тръмп предполагаемо има 55, а Байдън 85 електорални гласа. За спечелване на изборите за Белия дом са необходими 270 електорални гласа. Вниманието е насочено към Джорджия и Флорида, като Тръмп води за момента във Флорида, но недостатъчно да бъде считан за победител. Флорида е от изключителна важност за спечелване от Тръмп.  

Към 12,30 часа българско време резултатите от 41 от 50-те щата показват, че Джо Байдън има преднина пред опонента си Доналд Тръмп с 224 срещу 213 гласа в Електоралната колегия. 

Окончателните резултати от вота могат да станат ясни едва след пълното преброяване на бюлетините, което тази година ще се забави заради рекордния брой гласове по пощата

И докато от щаба на Джо Байдън демонстрираха спокойствие и оптимизъм, то Доналд Тръмп излезе с противоречиво изказване, в което обяви победа, но и намекна за изборни измами.
За втори път в рамките на 4 години Доналд Тръмп успя да спечели Флорида - ключов щат, перлата в короната на политическата надпревара - с 29 електорални гласа.

Джо Байдън проби републиканския бастион Аризона

Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Северна Каролина остават четирите ключови бойни полета, които ще определят бъдещия президент. При 70% преброени бюлетини там Доналд Тръмп води, но тепърва ще бъдат преброявани пощенските, за които се смята, че са в т.нар. синя вълна, подкрепяща демократите. 

Към 19,15 часа българско време: Джо Байдън има преднина с 227 електорални гласа срещу 212 за Доналд Тръмп.

Към 21:00 ч. Джо Байдън получава още 10 електорални гласа от Уисконсин, с което резултатът вече е 237 / 213, съобщава CNN. 

Към 23:00 ч. българско време CNN съобщи, че Джо Байдън печели оспорвания щат Мичиган. За Байдън са гласували 50,5%, а за Тръмп 48% при преброени 99% от бюлетините, сочат данните в сайта realclearpolitics.com.

Който прескочи прага от 270 гласа, ще бъде следващият президент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: