С действията си САЩ застрашават стабилността в района на Тайванския проток, твърди Китай

С действията си САЩ застрашават стабилността в района на Тайванския проток, твърди Китай Снимка: flickr.com

В четвъртък Китай заяви, че Съединените щати са заплаха за мира в Тайванския проток. Това се случи, след като разрушител на военноморския флот на САЩ премина през водите на протока на фона на покачващото се напрежение между Китай и Тайван през последните седмици.

Джан Чунхуй, който е говорител на източното командване на Китай, заяви в изявление, че китайските военни са наблюдавали отблизо американския военен кораб „Бари", когато разрушителят е направил това, което американският флот нарече „рутинно преминаване през Тайванския проток" в сряда.

Китай смята остров Тайван за своя изконна провинция, която трябва да бъде присъединена към останалата част на страната, като китайската държава не изключва и силовия метод като възможен за постигането на тази цел. В същото време Съединените щати засилиха подкрепата си за Тайван, като смятат острова за важен стожер на демокрацията в региона.

Китайското правителство обвини САЩ и Тайван в „тайно споразумение между двете страни" за обявяване на официалната независимост на острова. Поради това китайските военновъздушни сили засилиха присъствието си близо до Тайван в знак на демонстрация на сила.

Американското правителство прави нужното, за да продаде на Тайван сложно военно оборудване, според източници, цитирани от Ройтерс. Тези действия на Съединените щати допълнително ще засилят напрежението във все по-сложните и противоречеви отношения между Китай и американската страна, отношения, които са в най-лошото си състояние от десетилетия.

Джан отбеляза, че Съединените щати трябва да спрат със своето провокативно поведение в Тайванския проток, като добави, че при нужда китайската армия решително ще защити териториалната цялост на Китай, като по този начин ще запази мира и стабилността в региона.

Министерството на отбраната на Тайван каза в отделно изявление, че американският разрушител „Бари" е плавал в северна посока през Тайванския проток и че тайванските военни също следят движението му. Тайванското ведомство добави, че ситуацията е нормална.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: