САЩ предупреждават Китай за военните маневри срещу Тайван

САЩ предупреждават Китай за военните маневри срещу Тайван Снимка: flickr.com

Американският съветник по националната сигурност Робърт О’Брайън предупреди Китай да не се опитва да прави каквито и да е опити да упражнява военна сила срещу Тайван.
Той допълни, че не е ясно как ще отговорят САЩ при евентуални агресивни действия на Китай.

По време на събитие, проведено в университета на Невада в Лас Вегас, О’Брайън заяви, че Китай превъоръжава военния си флот с темпове, невиждани от времената преди Първата световна война, когато Германия опитва да направи флот, съизмерим с този на Британската империя.

Действията им се дължат на намерението им по този начин да изтласкат американските сили от Западния Тихи океан. След това вероятно ще опитат да направят инвазия в Тайван заради преимуществото но флота си."

Проблем в китайските планове може да се окажат 160-те километра разстояние между остров Тайван и Континентален Китай, както и липсата на много открити плажове в Тайван, където могат да направят кацане или дебаркиране китайските военни части. Подобен тип морски инвазии са изключително трудни дори и със съвременната техника."

Има много неясноти как би реагирала американската страна при едно евентуално нападение на Китай срещу Тайван", заяви Робърт О’Брайън.

Съединените щати са задължени по закон да предоставят на Тайван всички възможни средства за защита, но никъде не са посочили дали биха се намесили със свои собствени войски при евентуална китайска атака срещу Тайван. Такава американска намеса би довела до много по-широк конфликт с Пекин. Китай счита Тайван за своя провинция и изразява публично намерението си да я въведе под свой контрол, като това може да стане дори и по военен път.

Коментарите на О’Брайън по темата са във връзка със състоянието на отношенията между САЩ и Китай, които са в най-лошото си състояние от десетилетия. Военното раздвижване на Китай в региона на остров Тайван също е повод за анализа на американския съветник по националната сигурност.

Не може да изразходвате едва 1% от брутния си вътрешен продукт за военни разходи, както прави Тайван, и да очаквате това да възпре Китай, който извършва най-голямото превъоръжаване през послединте 70 години."

Министерството на отбраната на Тайван заяви, цитирано от Ройтерс, че „ще се стреми към адекватен бюджет в съответствие с нуждите на страната за изграждане на солидна национална отбрана".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: