Колко ще струва руската ваксина срещу COVID-19

Колко ще струва руската ваксина срещу COVID-19 Снимка: sputnikvaccine.com

В Русия са регистрирани повече от милион заразени с болестта.

Руската ваксина срещу коронавирус ще струва не повече от хиляда рубли, което е близо 11 евро за доза. Това обяви Игор Артьомиев, ръководител на Федералната антимонополна служба, цитиран от ТАСС. 

По последни данни от университета Johns Hopkins заразените с коронавирус в света са повече от 36 милиона. Най-много са заразените в САЩ -  7 544 612, Индия - 6 757 131 и Бразилия - 4 969 141. В Русия, по данни на оперативния щаб за борба със заразата, са регистрирани 1 248 619 случая на заразяване, съобщава агенцията.

„Разбираме, че цената може да бъде доста висока, тъй като ваксините се произвеждат в сравнително малки партиди, а за разширение на производството е нужен капитал. Нямаме база за сравнение с други страни, за да определим референтна стойност", каза Артьомиев. Очаква се с времето цената да падне. „Следим, разбира се, цялата информация, която идва от различни компании", добави той. По думите му, засега официални свидетелства за регистрация на ваксина има само в Русия, всички останали компании в света, които работят по проблема, са в различни етапи на изпитания.

Русия обяви, че е патентовала първата ваксина срещу коронавирус в света през август. Медикаментът, чието търговско наименование е „Спутник V", е създаден от Центъра по епидемиология и микробиология „Николай Гамалей". Той вече премина през два етапа на клинични изпитания и скоро ще бъде подложен на трета фаза, наречена „следпатентна". Последната група от 20 доброволци, участвали в клиничните изпитания, беше изписана от болница на 8 септември. 

Процедурата по регистрация на ваксината се планира да приключи към 15 октомври. Масовото производство и ваксиниране ще се случи в най-скоро време, съобщи президентът Владимир Путин. Първите, които ще бъдат ваксинирани срещу коронавируса, ще бъдет медиците и учителите, обяви още той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: