Все повече поръчки за германската индустрия

Все повече поръчки за германската индустрия Снимка: Pixabay

Не само производствените очаквания на германските индустриални компании се подобряват през изминалите месеци. Входящите поръчки също се увеличават за четвърти пореден път. Но все повечето случаи на коронавируса изискват повишено внимание.

Поръчките за германската индустрия отново се покачват през август. Те нарастват с 4,5 процента в сравнение с предходния месец, главно поради силното търсене от еврозоната, както обяви Федералното министерство на икономиката. Това е значително повече от прогнозите на икономистите: експертите, анкетирани от Ройтерс, са очаквали увеличение от само 2,6 процента.


В допълнение ръстът през юли е преразгледан нагоре от 2,8 на 3,3%. Въпреки надпреварата за догонване, поръчките все още са под нивото отпреди кризата. В сравнение с февруари 2020 г., месец преди началото на ограниченията, причинени от пандемията, входящите поръчки все още са с 3,6% по-ниски.


„Процесът на догонване на входящите поръчки в производствения сектор продължава със забележителни темпове - подчерта министерството. - Преди всичко това се дължи на търсенето от чужбина." Поръчките от Германия се увеличават с 1,7 процента, докато тези от чужбина нарастват с 6,5 процента. Поръчките от еврозоната нарастват с 14,6%, а тези от останалия свят с 1,5%.

Експертите също са доволни от свежите данни: „Това несъмнено е добра новина“, казва Томас Гицел, главен икономист във VP Bank. За германската индустрия числата са успокояващи след трудните месеци на блокиране.

Въпреки това е твърде рано да се каже,че всичко е ясно: „Увеличеният брой случаи на заразени е увеличил риска от неуспехи“, подчертава Александър Крюгер, главен икономист в Bankhaus Lampe. Той  споделя също: „С цялото облекчение около четвъртия поред плюс, няма причина за буйна радост. Втората коронавълна набира все повече сила."

Други икономически данни също показват положителни тенденции за индустриалния сектор. Очакванията за производството на германските индустриални компании през следващите месеци се подобряват през септември. Индикаторът се повишава с 5,2 до 20,8 пункта, както обявява базираният в Мюнхен институт Ifo  в месечното си бизнес проучване. „Перспективите в отделните сектори са много различни", казва експертът на Ifo Клаус Волрабе.

Производителите на автомобили, например, са оптимисти за бъдещето, докато очакванията на машинните инженери остават предпазливи. Броят на новите заразени за септември надвишава стойността от предходния месец за първи път вчера. Химическата индустрия също е по-уверена, подобно на производителите на метални изделия. В индустрията за облекло ситуацията се подобрява, но компаниите все още не очакват производството им да се разшири.

Брутният вътрешен продукт спадна с рекордни темпове през второто тримесечие поради мерките, предприети за борба с разпространението на пандемията. Той беше с 9,7 процента по-нисък в сравнение с предходното тримесечие. За току-що приключилото лятно тримесечие институтът Ifo очаква ръст от 6,6%, последван от увеличение от 2,8% през текущото последно тримесечие.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: