Колко болен е Доналд Тръмп

Колко болен е Доналд Тръмп Снимка: Pixabay

Белият дом описа симптомите му като „леки“, но обяви, че „от предпазливост“ той ще остане в Националния военномедицински център „Уолтър Рийд“ „през следващите няколко дни“.

Колко други хора бяха заразени? Докъде се е разпространил вирусът в Конгреса? Какво означава това за оставащите президентски дебати и изслушвания за попълване на Върховния съд?

Сегашната хипотеза е, че това ново развитие може да навреди на шансовете на Тръмп да спечели изборите през ноември. Президентът Тръмп прекара месеци в опити да измести фокуса на кампанията от вируса към почти всяка друга тема в американския живот. Още преди той да се зарази с вируса, неотдавнашна анкета на New York Times/Siena College установи, че избирателите не одобряват отношението на президента към пандемията с 15 точки разлика.

Неговата диагноза гарантира, че вирусът ще остане доминиращият проблем в тази кампания, реалност, от която Тръмп няма да може да избяга.


И поне засега той губи основен инструмент в арсенала си, който би му помогнал да се пребори с потока от негативни новини.

„Това е пълна катастрофа“, каза тази сутрин един републикански социолог. Той не желае да бъде посочен, защото не е провел анкета след обявяването на диагнозата. Но постави степен на опасността, която представлява тя за кампанията на Тръмп, по скалата от едно до десет. „Осем или девет“, каза той.

Дори някои от дарителите на президента разкритикуваха решението му да присъства на набиране на средства в четвъртък, след като неговият близък помощник Хоуп Хикс даде положителен тест за вируса.

Демократите от своя страна имат своите собствени страхове и разочарования.

 Някои от тях изразиха съмнение дали Тръмп наистина има вирус, което е  отражение на това колко непрозрачен е Белият дом по отношение на здравето на Тръмп и многократните неверни твърдения на президента за вируса.

„Вероятно го има, но винаги си задавате въпрос, когато става дума за тези хора - никога не можете да знаете със сигурност, че те ще кажат истината - каза Гилберто Хинохоса, председател на Тексаската демократическа партия. - Може да са решили, че е в негова полза след катастрофалния за него дебат да се усамоти.“

Тръмп дълго се съпротивляваше да публикува подробности за здравето си в миналото. През ноември той направи неочаквано пътуване до Уолтър Рийд, което предизвика спекулации, че има неразкрита болест, но Белият дом обяви, че той просто е преминал рутинни тестове, без да разкрива какви са те.

Днес може би е само началото на съобщенията за заразени, като се има предвид колко хора са взаимодействали с президента през последните дни – от камериерките в Белия дом до десетките дарители.


Министерството на здравеопазването на Минесота призова хилядите хора, които са присъствали на митинга на Тръмп в Дулут в сряда, да се изследват. Белият дом не излезе с подобни указания.


Байдън, който беше с маска по време на митинга в Мичиган, описа как е направил два теста и е отменил събитие поради опасения за разпространение на вируса, като е настоял за носенето на маска и повече тестове. За отбелязване е все пак, че той не критикува президента.

Нищо не е сигурно в тази кампания. Някои от най-силните привърженици на Тръмп твърдят, че болестта на президента може да предизвика съчувствие и Тръмп да събере някой и друг глас от колебаещите се избиратели. 



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: