Проблемите ни с Турция трябва да се решат от съда в Хага, заяви външният министър на Кипър

Проблемите ни с Турция трябва да се решат от съда в Хага, заяви външният министър на Кипър Снимка: wallpaperflare.com

Външният министър на Кипър Никос Христодулидис предлага конфликтът с Турция в Източното Средиземноморие да бъде отнесен до арбитраж към Международния съд в Хага.

Единственият начин да решим проблема е като водим конструктивен диалог. Пожелахме да обсъдим с Турция въпроса за морските граници помежду ни, но не срещнахме същото желание от турска страна", заяви кипърският външен министър, цитиран от Euronews.

Предложихме да решим създалата се ситация, като отнесем въпроса до Международния съд в Хага. Готови сме да приемем решението на съда, независимо какво е то, още повече че Турция претендира, че има неоспоримо право над конфликтните територии. Затова сме готови да направим тази стъпка, но за съжаление нормален диалог с Турция към момента не е възможен", допълни Никос Христодулидис.

Дипломатът на Кипър коментира още и ситуацията с отказа на страната да подкрепи санкциите на ЕС срещу Беларус:

Република Кипър подкрепя позицията на ЕС относно ситуацията в Беларус, но ще даде зелена светлина за прилагането на предвидените санкции тогава, когато се приложат подобни ограничения и за Турция, която извършва сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър."

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че страните членки на ЕС трябва да ускорят процеса на взимане на решения. Тя каза още, че решения по някои въпроси, свързани с външната политика на съюза, трябва да се вземат от квалифицирано мнозинство, а не с единодушие, както се случва сега. Подобна промяна може да ограничи възможността на малки държави като Кипър да изразяват гласа си.

Това, което трябва да играе най-голяма роля при вземането на решения, трябва да бъде европейският интерес, а не индивидуалният интерес на една държава."

Затова, ако не успеем да определим интереса на ЕС, би било изключително трудно за Кипър и много други страни членки да се съгласят с решението на едно квалифицирано мнозинство по въпроси, засягащи външната политика", завърши кипърският външен министър.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: