В Италия гласуват на референдум относно броя на депутатите в парламента

В Италия гласуват на референдум относно броя на депутатите в парламента Снимка: flickr.com

Италианските граждани се отправят днес към изибирателните секции, за да гласуват на референдума относно броя на депутатите в италианския парламент.

Този избор ще реши дали броят на депутатите ще бъде намален от 945 на 600 души, като намалението се предвижда да бъде до 400 депутати в долната камара и до 200 народни представители в горната камара на италианския законодателен орган.

Тази промяна в конституцията на страната бе одобрена от настоящия парламент на Италия и вече бе потвърдено, че при гласуване в полза на намалението промените ще влязат в сила от 2023 г., когато са следващите парламентарни избори на Апенинския полуостров.

Първоначално бе решено провеждането на референдума да стане през месец май тази година, но разпространението на коронавируса и тежкият удар, който той нанесе на Италия, доведоха до отлагането на допитването до гражданите.

Успоредно с националния референдум италианските гласоподаватели ще избират и 1000 кметове и 7 областни управители. Този местен вот също бе отложен заради разрпространението на COVID-19.

Управителите на отделните региони в Италия могат да издават заповеди, с които да отменят части от националното законодателство. Това означава, че те имат сериозна власт и хората разбират това. Затова и е доста важно да гласуват на изборите за тези позиции", заяви пред Асошиейтед Прес Кристина Фасоне, която е асистент по сравнително публично право в Luiss University в Рим. 

Гласуването ще се проведе в неделя, 20, и понеделник, 21 септември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: