Около 50 млрд. паунда в обращение не се ползват в британската икономика

Около 50 млрд. паунда в обращение не се ползват в британската икономика Снимка: flickr.com

Сметната палата на Великобритания направи интересно разкритие. За последните 20 години броят на паундовите банкноти в обращение се е увеличил, но в същото време се увличава и нуждата от повече пари в брой.

През юли 2020 г. боят на банкнотите в обращение е бил рекордните 4.4 милиарда, което се равнява на около 76,5 млрд. паунда. За сравнение, през 2000 г. стойността на банкнотите в обращение във Великобритания е била 24 млрд. паунда.

Сметната палата на Великобритания твърди, че Централната банка на Обединеното кралство е изчислила, че през 2018 г. само между 20-24% от банкнотите в обращение са били използвани или предвидени за извършването на плащания и различни касови операции.

Домакинствата във Великобритания притежават други 5% от банкнотите в обращение под формата на спестявания.

Твърде малко се знае за останалите близо 50 млрд. паунда, които са в обращение и къде се намират те сега, щом не се използват за разплащания."

Възможни обяснения са тези пари да се намират в чужбина като спестявания или да са в Обединеното кралство като недекларирани такива. Възможно е дори да се използват за търговия в „сивата" икономика", завяви в свое изявление Сметната палата на Великобритания, която изпълнява независим финансов надзор.

Централната банка, работейки в тясно сътрудничество с други публични институции, трябва да разбере на какво се дължи нарастващата нужда от пари в брой във Великобритания и у кого се намират тези близо 50 млрд. паунда под формата на банкноти."

Това би подпомогнало значително някои държавни политики, като например борбата с данъчни измами", завършва в изявлението си Сметната палата на Обединеното кралство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: