Франция ще тества национална криптовалута на блокчейна Tezos

Франция ще тества национална криптовалута на блокчейна Tezos Снимка: pixabay

Societe Generale Bank, избрана от Централната банка на Франция за разработването на цифрова система за разплащане, проучва възможността за използване на платформата XTZ за разплащания по ценни книжа с използване на цифрова валута.

Френският финансов конгломерат Societe Generale ще експериментира с цифровата валута на Централната банка (CBDC). За целта компанията е избрала блокчейна* на криптовалутата Tezos. Целта на програмата е да проучи възможността за разплащания по цифрови ценни книжа с помощта на CBDC.

Централната банка на Франция назначи Societe Generale през юли 2020 г. за компания, която ще разработва приложения за използване на националната цифрова валута. Банката от своя страна предложи сътрудничество на Nomadic Labs, което тя обяви в официалното си съобщение за пресата. Nomadic Labs е изследователски център, част от екосистемата на платформата Tezos блокчейн.

На 11 септември председателят на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че Европейската централна банка продължава да работи върху цифровото евро.

* Блокчейн е споделена цифрова книга или база данни за финансови транзакции, които се записват на множество компютри на различни места по света. Базата данни постоянно се разраства, когато към нея се добавят нови блокчейн транзакции или т.нар. блокове. По този начин се сформира непрекъсната верига от блокове, при която записите са публични и проверими.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: