Излиза ли нефтът от карантинния период

Излиза ли нефтът от карантинния период Снимка: Reuters

В европейските новини котировките на петрола взеха връх.
За първи път след първите десет дни на април цената на фючърсни договори за суровия северноморски нефт - Brent, се повиши над 30 долара за барел. 

Възходът е на фона на постепенния изход от карантината в Европа, нарастващото търсене на нефт в Китай, намаляването на производството в САЩ, както и началото на новата сделка OPEC+. При текущия натрупан на склад обем на петрола цените могат да се повишат с още 5-10 долара, според анализаторите.   

След триседмична „почивка" цената на следващия фючърсен договор на Brent се повиши над 30 долара за барел. 

Според Reuters на 5 май цената на най-близкия договор за доставка на нефт в Северно море се покачи до 30,73 долара за барел - най-високата стойност от 9 април насам. На спот пазара цената на Brent се повиши до 20,3 долара за барел. В същото време цената на руския петрол от Урал достигна 24,2 долара за барел - най-високата стойност от втората декада на март. 

Възстановяването на цените на петрола продължава от третата декада на април. През това време различните сортове европейски петрол се повишиха с 50–80%.   

Връщането на цените на петрола до местни максимуми се улеснява чрез постепенното премахване на ограниченията, наложени заради COVID-19 в Европа.   
На 4 май в Италия ограниченията за движението на жителите бяха облекчени, в резултат на което над 4 милиона души успяха да възобновят работата си. 

Финландското правителство също взе подобно решение. При такива обстоятелства инвеститорите се надяват, че икономическата активност в света след пандемията постепенно ще се възстанови, а с нея и търсенето на петрол. „Има признаци, че търсенето на петрол може да се възстанови по-бързо от очакваното. Това е видно от данните на Китай за ползването на транспорта и рафинирането на петрол “, казва Норберт Рюкер - главен макроикономист в частната швейцарска банка Julius Baer.   

Ефектът се усилва от намаляване на доставката на нефт. От началото на месец май започна да действа нова сделка по ОПЕК+, която от 1 май предлага намаляване на ежедневното производство с 9,7 милиона барела за май - юни, със 7,7 милиона барела за втората половина на 2020 г., а след това с 5,8 милиона барела до края април 2022 г. 

Според Михаил Шейбе - стратег в операциите на стоковите пазари на Сбербанк, става ясно, че предлагането намалява с по-бързи темпове, главно в САЩ, като се твърди, че там производството през април намалява с 0,8 милиона барела на ден. През май се очаква още по-голямо намаление. Мащабът на спада на производството се доказва и от показателите за сондажна активност.   

Според една от най-големите компании в сферата на петролните находища в света - Baker Hughes, броят на активните нефтени инсталации в САЩ за седмицата, приключваща на 24 април, е намален с 53 единици и е достигнал до 325. Въпреки това, в контекста на все още високите темпове на разпространение на COVID-19 в света и рисковете от втората вълна на заболяването, не бива да се разчита на бързо увеличение на цената на петрола.   

По-нататъшното рязко намаляване на доставките вероятно ще помогне да се избегне пренасищането на пазара, а цената на Brent може да бъде фиксирана около 30 долара за барел. Това ниво на цените не променя съществено баланса между търсене и предлагане. „На фона на рекордно високите запаси е малко вероятно цените да се повишат с повече от 5-10 долара за барел“, отбелязва Шейбе.