SeaOwl, първата лодка без моряци на борда, е готова да отплава

SeaOwl, първата лодка без моряци на борда, е готова да отплава Снимка: Pixabay

Лиценз за плаване управляваната по сателит лодка се очаква да получи в петък.

За първи път в света безпилотна лодка ще получи лиценз за навигация, като тя ще бъде управлявана чрез сателитна система. Това обяви пред Le Figaro Ксавие Жьонан, изпълнителен директор на компанията Sea Owl. Френският департаментът по морско дело трябва ще издаде разрешителното за плаване в петък, а дотогава ще се проведат серия демонстрации в пристанището на френския град Тулон.

 

Проектът е стартирал преди три години в сътрудничество с агенцията за енергиен мениджмънт Ademe, която е финансирала 2 милиона евро или половината от цялата сума, необходима за научноизследователска и развойна дейност. Има дистанционно управлявани или автономни военни кораби, но ние сме първите, които получават лиценз за обслужване на търговския флот", пояснява Жьонан.

Сателитната връзка ще бъде осигурена от Marlink, световния лидер в морските сателитни мрежи. „За разлика от автономните кораби, екипажът в този случай ще пилотира кораба от сушата - коментира Жьонан. - Това позволява да се направят икономии от екипажа и да се минимизират потенциалните рискове (при опериране на морска дейност, от пиратство и др.). И припомня, че в момента около 20 души са блокирани в Западна Африка в офшорни инсталации поради липса на въздушни връзки заради пандемията.

 

Ако демонстрацията е успешна, Sea Owl планира да построи между 2023 и 2028 г. около двадесет кораба с дистанционно управление с електрическо задвижване, които ще се използват за извършване на подводни инспекции на нефтени и газови полета.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: