Русия и Беларус се готвят за въвеждането на единна валута

Русия и Беларус се готвят за въвеждането на единна валута Снимка: https://www.wallpaperflare.com

Русия и Беларус се готвят за въвеждането на единна валута на територията на Съюзната държава, съобщи  ръководителят на Комитета на Държавната дума по въпросите на Общността на независимите държави (СНГ) Леонид Калашников в ефира на радиостанцията „Говорит Москва".

 

„По въпроса за единната валута – това е напълно възможно, защото е проведена много усилена работа, включително и по създаването на емисионен център. Мисля, че единна валута би могла да се приеме и ми се струва, че днес Беларус вече е по-съгласна с това", каза Калашников.

Според него предприемането на такава стъпка, както и създаването на единен парламент за двете държави, ще изисква сериозни промени, включително и на ниво конституции. Измененията могат да стане предмет на по-детайлна дискусия на срещата на президентите на двете страни, Владимир Путин и Александър Лукашенко, която ще се проведе в близките дни в Москва.

 

По-рано руският парламент заяви, че единна валута с Беларус може да бъде въведена не по-рано от 2030 г. Лукашенко също допусна появата на общо платежно средство, но подчерта, че това трябва да бъде нова валута, а не една от сега съществуващите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: