В Русия се появи първият газов кораб

В Русия се появи първият газов кораб Снимка: promvest.info/ru

Първият в Русия пътнически плавателен съд, работещ с втечнен газ, се отправи в първия си рейс.

Разработеният от Зеленодолското проектно-конструкторско бюро еднокорпусен стоманен топлоход е създаден като плавателен съд за осъществяване на туристически плавания по вътрешните водни пътища на Руската федерация, приемайки на борда си 150 - 170 пасажери.

 

Корабът на проекта 03622 „Чайка" стана първият в Русия кораб, работещ с втечнен природен газ (LNG). Полагането на кила се проведе в завод  „А. М. Горки" в град Зеленодолск (в Татарстан) през февруари 2020 г., а на 7 август корабът бе спуснат на вода.

 

Газовият кораб се отправи на първия си круиз на 30 август. „Първият рейс на първия пътнически кораб, работещ с втечнен природен газ по проекта „Чайка", е важно събитие за нас. Това е съвсем нов проект за нашата страна. До този момент в речния флот на Русия не е имало кораби от такъв тип", заяви президентът на Република Татарстан Рустам Минниханов.

Речният пътнически екскурзионно-развлекателен плавателен съд за местни линии „Чайка-LNG" е дълъг 58,8 метра и широк 10,8 метра.

 

Втечненият природен газ като гориво за двигатели се отличава с по-добри екологични характеристики, по-ниски разходи и намалено износване на двигателите, в сравнение с аналогичните двигатели, задвижвани от традиционните горива. Очаква се в бъдеще в Русия да се появят и други кораби с втечнен газ.

 

В Русия като пилотен регион по внедряване на технологии и развитие на пазарите на втечнен природен газ бе избран Татарстан.

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: