Американските банки се отдръпват от финансиране на европейски компании

Американските банки се отдръпват от финансиране на европейски компании Снимка: Freeimages.com

Банките се отдръпнаха от кредитиране на европейския бизнес по време на пандемията, Уолстрийт става много предпазлив
JPMorgan, Bank of America и Goldman Sachs се отказват от кредитиране на големи корпоративни клиенти в Европа, тъй като дават приоритет на местния бизнес. Някои от американските банкери от своя страна смятат за неразумно, че европейските банки добавят към своите баланси по-рискови заеми. 

Банкерите, съветниците и ръководителите на компании в Европа заявиха, че през последните седмици американските кредитори са станали по-предпазливи при подписванет на двустранни и синдикирани заеми за големи корпоративни клиенти в региона.

В Германия JPMorgan наскоро се оттегли от преговорите за допълнителна кредитна линия за BASF, най-голямата фармацевтична компания, заявиха банкери, участващи в транзакцията. По подобен начин Bank of America отпусна само половината от договореното с гиганта за спортни дрехи Adidas. Сделката бе съвместна с още шест международни банки, подписали държавно гарантиран заем от 3 млрд. евро.  

Goldman Sachs неотдавна помогна за отпускане на синдикиран заем в размер на 3,5 млрд. евро за италиано-американския автомобилен производител Fiat Chrysler. Този месец отказа участие в подобно начинание в размер на 12 млрд. евро за германския конкурент и дългогодишен клиент Daimler. Goldman Sachs остави други кредитори да компенсират разликата. 

„Все по-често наблюдаваме отношението „Америка на първо място“ сред големите американски банки - каза съветник, пряко участващ в преговори между банки и корпорации в Германия. - Това не са само изолирани случаи, а има ясен модел." 
През първото тримесечие комбинираният пазарен дял на петте големи американски банки в синдикирани заеми в Германия падна с повече от една трета - до 14,6%, сочат данните на Refinitiv. Този период улавя само началото на пандемията. 

„Всяка банка се подчинява на своите национални регулатори, които по време на криза показват повече грижа за местния бизнес  - заяви Ян Питер Крахнен, директор на Центъра за финансови изследвания на Университета във Франкфурт. - Това силно влияе на управлението на риска и регионалната експозиция, което идва за сметка на клиенти в чужбина.“ 

Тенденцията привлече вниманието на европейските регулатори. „Получихме много сигнали, че чуждестранните кредитори започват да се оттеглят от германския пазар - каза висш надзорен служител. - Не можем да ги принудим да дават заеми." 

В Обединеното кралство JPMorgan се оттегли от сделка за 324 млн. паунда в помощ на оператора на концесия на летището SSP, въпреки че е корпоративен брокер на компанията. В консорциума останаха само британски банки.

JPMorgan и BofA отказаха на издателската група Informa искане за краткосрочен заем в размер на 1 млрд. паунда, въпреки че BofA е посредник на британската компания от 10 години.  

BofA отказа и потенциално увеличаване на капитала с киноверигата Cineworld.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: