Още подозрения за руски саботажи в европейските страни

Още подозрения за руски саботажи в европейските страни Снимка: lrt.lt

Чешкият премиер Петер Фиала обвини Москва за неуспешния опит за палеж в автобусно депо миналата седмица в Прага, а Финладия съобщи, че руски самолет е нарушил въздушните ѝ граници

Позовавайки се на изказване на Фиала след заседание на Чешкия съвет за национална сигурност, ВВС пише, че неуспешният палеж очевидно е част от хибридна саботажна кампания на Москва срещу европейските страни. 

По този повод миналия петък полицията засили патрулите си в чешката столица и разпространи записи от камери за видеонаблюдение, показващи "испаноговорящ мъж, произхождащ от Южна Америка", влязъл в Чехия пет дни преди палежа. Без да даде повече подробности, полицията предупреди гражданите да не го доближават

Арестът му е извършен в събота, и както посочват от полицията, със „съдейсвието на общестевността”. В неделя срещу него е разкрито наказателно производство, а вчера съдът е разпоредил задържането му под стража.

Чешкият премиер посочи, че опитът за опожаряване „изглежда” организиран от Москва, привеждайки и още примери от същия период – палежи във Варшава и в клон на Ikea в Литва, за които местните властите смятат, че са извършени от агенти на руското разузнаване.

В същото време финландското министерство на отбраната започна разследване на предполагаемо нарушение на въздушното пространство на страната от руски военен самолет, съобщава The Moscow Times. Според разследващите, „инцидентът” е станал вчера сутринта, в източната част на Финския залив, като самолетът е останал във финландското въздушно пространсво около две минути. 

В съобщението си финландското военно ведомство припомня, че през август 2022 г. два руски изтребителя също са прелетели над Финския залив. Тогава руското министерство на отбраната уточни, че става дума за самолети за далечни разстояния, извършващи редовни полети над неутрални води на Балтийско, Баренцово и Норвежко море, при „стриктно спазване“ на международните правила за използване на въздушното пространство.

На този етап Москва не е посочила обяснения за последните обвинения в хибридни атаки срещу страни от ЕС. За сметка на това прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обясни в интервю пред проправителствения медиен холдинг РБК, че Русия не е нападнала Финландия и Швеция след влизането им в НАТО, защото – за разлика от Украйна, Москва няма териториални спорове с тези страни. 

Тезата му се добавя към многобройните изтъквани досега причини за руското нахлуване в Украйна, включително аргумента на Владимир Путин, че с атаката си срещу Киев е искал да предотврати приближаването на НАТО до руските граници. Реално обаче именно руското нахлуване в Украйна провокира двете скандинавски страни – неутрални дотогава – да се присъединят към Северноатлантическия Алианс, удвоявайки по този начин руските граници със страни от блока, припомня The Moscow Times. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: