Здравни документи, необходими за ясли, детски градини и училища

Здравни документи, необходими за ясли, детски градини и училища Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването публикува изискванията за здравни документи, които трябва да бъдат представени в яслите, детските градини и училищата при започване на новата учебна година.

За учениците – необходимо е да бъде представена лична здравна профилактична карта, която отразява здравословното и имунизационното състояние на ученика към 15 септември 2020 г., сочат изискванията на МОН, публикувани в сайта на ведомството.

Личната здравна профилактична карта може да бъде представена от ученика или родителя. Тя може да бъде предадена и по служебен път от общопрактикуващия лекар. Срокът за представяне на картата е удължен на 1 месец след началото на учебната година. Причината е епидемичната обстановка.

В случаите на задължителна имунизация или реимунизация по Националния имунизационен календар, данни за нея могат да се предоставят допълнително в училището.

За новоприети в детски градини деца следва да бъдат представени следните документи:

- Здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар, както и данни за имунизационния статус на дeтето;

- Отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската градина;

- Изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпването на детето в детската градина;

- Медицинска бележка от личния лекар за липса на контакт със заразно болен.

За новоприети в ясли деца се изискват следните документи:

- Здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар, както и данни за имунизационния статус на дeтето;

- Отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската ясла;

- Изследвания на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпването на детето в детската ясла;

- Изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в 6-месечен срок преди постъпване в яслата;

- Медицинска бележка от личния лекар за липса на контакт със заразно болен.

При децата, които възобновяват посещенията си в детска градина и ясла,  вместо медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен, родителите могат да декларират, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и няма признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

В случаите, когато децата възобновяват посещенията си в детска градина и ясла след отсъствие повече от 2 месеца, се предоставя допълнително еднократен отрицателен резултат за чревни паразити.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: